Відеоблоги

Коротко про головне за тиждень 23.09-27.09.2024

Оберіть тему для перегляду

5(5)

Оцініть відео:

Нові підстави для звільнення діють з 27 вересня

00:00:46

Тетяна Шолкова

5(5)

Оцініть відео:

5(3)

Оцініть відео:

Зміни у штатному розписі: особливості для воєнного стану

00:01:19

Тетяна Шолкова

5(3)

Оцініть відео:

5(3)

Оцініть відео:

Відпустка по вагітності та пологах: відпускний стаж та нові умови надання

00:01:27

Тетяна Шолкова

5(3)

Оцініть відео:

5(3)

Оцініть відео:

Невикористані дні щорічної відпустки: чи надавати під час воєнного стану

00:01:01

Тетяна Шолкова

5(3)

Оцініть відео:

5(3)

Оцініть відео:

Де і коли можуть перевіряти ВОД та вручати повістки?

00:01:33

Тетяна Шолкова

5(3)

Оцініть відео:

5(3)

Оцініть відео:

Що очікувати кадровику у жовтні: норми, Звіт з праці, зміни у медоглядах

00:03:47

Тетяна Шолкова

5(3)

Оцініть відео:

Нові підстави для звільнення діють з 27 вересня

27 вересня 2024 року набрав чинності Закон України від 04.06.2024 № 3768−ІХ «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо встановлення додаткових підстав розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця та деяких інших питань», який доповнив ст. 40 Кодексу законів про працю України від 10.12.1971 новими підставами для звільнення з ініціативи роботодавця.

Відтепер роботодавець може звільнити працівника у разі:

  • набрання чинності вироком суду щодо злочинів проти національної безпеки України (колабораціонізм);

  • невиконання правил поведінки на підприємстві, зокрема розголошення державної або комерційної таємниці.

Маєте запитання з приводу звільнення? Поставте у сервісі «Особистий консультант» та отримайте відповідь від 15 хвилин до доби.

 

Зміни у штатному розписі: особливості для воєнного стану

Федерація профспілок України роз’яснила, які правила щодо внесення змін до штатного розпису діють під час воєнного стану.

Нагадаю, що штатний розпис – це один з обов’язкових кадрових документів, які необхідно затвердити на підприємстві шляхом видання наказу з основної діяльності. (Лист Мінпраці від 27.06.2007 № 162/06/187-07).

Штатний розпис визначає:

  • організаційну структуру підприємства;

  • найменування професій (посад);

  • чисельність персоналу й оклади для кожної професії (посади);

  • надбавки, доплати.

Відповідно, якщо протягом року на підприємстві відбуваються зміни, наприклад, змінилась назва посади, розмір посадового окладу, введено (виведено) штатну одиницю до штатного розпису можуть вноситися зміни. Процедура передбачає або видання наказу про внесення змін до штатного розпису, або затвердження штатного розпису в новій редакції.

Якщо зміни до штатного розпису пов’язані зі змінами істотних умов праці, у період дії воєнного стану працівників необхідно повідомити про це не пізніше як до запровадження таких умов (ч. 2 ст. 3 Закону України від 15.03.2022 № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»).

Детальніше про штатний розпис у наших масштабних курсах «Кадровик з нуля» та «Кадровик ПРО».

 

Відпустка по вагітності та пологах: відпускний стаж та нові умови надання

На законодавчому рівні визначено періоди, які не зараховуються до стажу, що дає право на щорічну основну відпустку.

Однак, фахівці Держпраці роз’яснили, що період, упродовж якого жінці виплачується допомога по вагітності та пологах на підставі медичного висновку, не належить до таких періодів та зараховується до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку (ч. 1 ст. 9 Закону України від 15.11.1996 № 504/96-ВР «Про відпустки»).

Крім іншого нагадаємо, що з липня минулого року діють нові правила використання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами (Закон України від 13.07.2023 № 3238-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей використання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами»).

Зокрема, працівницям надано право, за відсутності медичних протипоказань, самостійно визначати дату початку відпустки по вагітності та пологах без скорочення загальної тривалості декретної відпустки та втрати виплат. Тривалість відпустки залишається незмінною – 126 календарних днів, з яких 70 днів можуть бути використані жінкою після пологів.

Зразок заяви та наказу про відтермінування декрету є в нашому розділі «Документи».

 

Невикористані дні щорічної відпустки: чи надавати під час воєнного стану

Держпраці роз’яснили, що роботодавець може відмовити працівнику у наданні невикористаних днів щорічної відпустки.

Нагадаю, що в умовах дії воєнного стану роботодавець, при наданні щорічної основної відпустки може обмежити її тривалість, надаючи не більше 24 календарних днів за поточний робочий рік. А невикористані дні щорічної основної відпустки надати після припинення або скасування воєнного стану (ч. 1 ст. 12 Закону України від 15.03.2022 № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»). До того ж надатися вони можуть за рішенням роботодавця без збереження заробітної плати.

Це правило діє і під час надання інших оплачуваних відпусток понад щорічну основну, крім декретних.

Рішення роботодавця про обмеження права працівника у наданні щорічних та інших оплачуваних відпусток, не є обов’язковими, однак в разі його прийняття має бути обґрунтованим та документально підтвердженим (лист Мінекономіки від 28.01.2024 № 4706-05/6893-09).

Для розрахунку днів щорічної відпустки скористайтеся нашим сервісом «Калькулятор днів щорічних відпусток».

 

Де і коли можуть перевіряти ВОД та вручати повістки?

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець повідомив про можливі зміни в законодавстві про мобілізацію, зокрема в частині перевірки військово-облікових документів та вручення повісток.

Зараз перевірка військово-облікових документів у чоловіків віком 18 до 60 років може проводитися у будь-якому місці, як і вручення повісток, проте з дотриманням певної процедури. Так, представники ТЦК чи поліцейські повинні:

Процес пред’явлення та перевірки документів здійснюється з фото чи відео фіксацією.

Якщо військово-облікових документів немає або є неналежний документ (наприклад, у особи, що старше 25 років, є лише приписне і немає електронного ВОД у Дії чи Резерв+), то представники ТЦК чи поліції запропонують особі прослідувати до ТЦК.

Щодо вручення повісток, то ви не зобов’язані, наприклад, впускати у свою оселю представників ТЦК і поліції, а роботодавець не зобов’язаний пускати їх на територію підприємства, окрім випадків проведення перевірки стану військового обліку.

Більше про те, як реагувати роботодавцю, якщо повістки принесли в офіс на безоплатному вебінарі 4 жовтня. Крім того, ви можете переглянути з цього приводу ролик KadroLive.

 

Що очікувати кадровику у жовтні: норми, Звіт з праці, зміни у медоглядах

У жовтні 2024 року продовжує діяти воєнний стан. А це означає, що у жовтні немає святкових днів. Отже, 1 жовтня (вівторок) – День захисників і захисниць України, буде звичайним робочим або вихідним днем залежно від графіка роботи.

У такому разі норма тривалості робочого часу для п’ятиденки з двома вихідними днями у суботу і неділю для жовтня 2024 року становитиме: 23 робочі дні та 184 години.

Крім того, пам’ятайте: не пізніше 7 жовтня слід подати Звіт з праці за формою № 1-ПВ місячна за вересень та Звіт з праці за формою № 1-ПВ за третій квартал.

Не забувайте про ще одну звітність. Якщо ваше підприємство бронювало працівників, наприклад у липні, серпні чи вересні, то потрібно подати звіт згідно з додатком 6 до Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану, затвердженого постановою КМУ від 27.01.2023 № 76. Термін подання – до 10 жовтня.

Разом з тим, якщо працівники заброньовані через портал Дія, звітувати про чисельність військовозобов’язаних не потрібно (Лист Мінекономіки від 29.08.2024 № 2704-20/64638-09).

Нагадаю, що до 1 жовтня треба видати наказ про потребу у підвищенні кваліфікації відповідальним за ведення військового обліку на підприємстві або наказ про відсутність потреби, якщо відповідальна особа вже підвищила кваліфікацію (п. 12 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою КМУ від 30.12.2022 № 1487).

У жовтні тримаємо руку на пульсі та слідкуємо за долею законопроєктів з економічного бронювання, які передбачають бронювання за рівнем заробітної плати, залежно від суми сплаченого військового збору, або ж залежно від участі у так званому «клубі білого бізнесу».

Жовтень багатий на події. Вже з 1 жовтня запрацює новий порядок проходження профілактичних медоглядів для деяких професій. Зокрема, вводиться обов’язкова вакцинація для представників професій певних напрямів. Про жовтневі зміни у медоглядах розповідає Тимур Алієв на вебінарі, який доступний передплатникам Кадрової Платформи №1.

Крім того, на сайті об’єднань профспілок оприлюднено проєкт Порядку організації та проведення обов’язкових медичних оглядів працівників певних категорій, а також форми довідки про проходження медогляду та інструкції щодо її заповнення.

Кадрова Платформа №1 закриває третій квартал року запуском масштабних проєктів. Уже 21 жовтня стартує курс «Внутрішній аудит кадрових документів: типові помилки та їх швидке виправлення», де ви навчитесь перевіряти важливі кадрові накази та у разі потреби виправляти помилки у них, коригувати табель робочого часу, виявляти недосконалі трудові договори та усувати недоліки.

А з 31 жовтня відкриється онлайн-школа «Усе про кадрові документи: реквізити за ДСТУ 4163:2020, від створення до архівації», мета якої – навчити правильно розробляти ідеальні шаблони кадрових документів та проводити документальний супровід кожного.