Міноборони розвіює міфи щодо оновлення даних у Резерв+

Заступниця Міністра оборони Катерина Черногоренко та її команда провели дослідження і виявили п'ять основних страхів, пов'язаних з оновленням даних через Резерв+. Вона розвіяла ці страхи

Заступниця Міністра оборони Катерина Черногоренко повідомила, що в кожному проєкті, який вона вела до призначення в Міністерство оборони України була культура постійного збору відгуків від користувачів. Це дисциплінує та мотивує вдосконалювати цифрові інструменти.


Тому команда відправилася на польові дослідження в ЦНАП та ТЦК.


Його мета – зрозуміти, чому люди стоять у чергах, а не оновлюють дані за пару хвилин на смартфоні.


І ось топ 5 страхів, які зібрали:


1. Військово-обліковий документ у Резерв+ ні на що не впливає, а ось папірець із ЦНАП впливає


Це міф, оскільки Резерв+ та ЦНАПи генерують однакові документи. З 18 червня вони прирівнюються до військового квитка та тимчасового посвідчення. З документом у Резерв+ можна навіть перетинати кордон, що пару тижнів тому підтвердив речник ДПСУ Андрій Демченко.


2. Я оновлю дані через Резерв+ і одразу отримаю статус «У розшуку»


Статус «У розшуку» з’являється не через оновлення даних у застосунку. ЦНАП та ТЦК не дадуть іншого результату. Це відбувається, бо, наприклад, людині вручили повістку, а вона по ній не з’явилася. Терміни появи у ТЦК закінчилися, вона порушила закон і тому її оголосили у розшук. А завдяки застосунку ви можете дізнатися про потенційну проблему онлайн, а не під час затримання відповідними органами.


3. Я боюся, що мої дані можуть вкрасти через Резерв+, а у ЦНАП не вкрадуть


По-перше, застосунок пройшов усі необхідні безпекові перевірки і має сертифікат КСЗІ. По-друге, Резерв+ лише відображає інформацію з реєстру Оберіг і не зберігає її на власних серверах.


Дані з ЦНАП та Резерв+ потрапляють до єдиного місця – реєстру Оберіг, доступ до якого є лише в уповноважених органів.


4. Я боюся, що прийде електронна повістка у Резерв+


Такого не буде, оскільки закони України про військовий обов'язок й мобілізацію не знають, що таке електронна повістка чи будь-яке подібне електронне сповіщення. Тобто вона не прописана в офіційних документах. Тому її і не може бути у Резерв+.


5. Резерв+ відстежує геолокацію, щоб потім ТЦК мене знайшли


На думку Черногоренко, цей страх – конспірологічна теорія. Вона зазначила, що у будь-якому смартфоні можна перевірити, які застосунки мають доступ до геоданих або їх запитують. Заступниця Міністра оборони додала, що можна особисто перевірити, що у Резерв+ немає жодної потреби у геолокації.


Джерело: фейсбук заступниці Міністра оборони Катерини Черногоренко