Як дізнатися, чи може людина продовжити працювати після встановлення інвалідності

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь🕵️

Працівниця отримала підгрупу Б І групи інвалідності. Вона передала довідку МСЕК, у якій нічого про роботу не вказано. Чи може жінка й далі продовжувати працювати?

Аби з’ясувати чи може працівниця надалі працювати від неї потрібно отримати не лише довідку до акту огляду МСЕК, а й обов'язково індивідуальну програму реабілітації інваліда (далі — ІПР), форма затверджена наказом МОЗ від 08.10.2007 № 623.


При цьому необхідно ознайомитись з описом чинників та елементів майбутньої трудової діяльності особи з інвалідністю, які визначені в розділі 5 «Трудова реабілітація» ІПР.


Особи з інвалідністю I групи зі значно вираженим обмеженням життєдіяльності можуть навчатися та проводити різні види трудової діяльності за умови їх забезпечення засобами компенсації фізичних дефектів або порушених функцій організму, здійснення реабілітаційних заходів, створення за необхідності спеціальних умов праці, у тому числі вдома, згідно Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, затвердженого постановою КМУ від 03.12.2009 № 1317 (далі —Положення № 1317).


Критеріями встановити підгрупи Б I групи інвалідності є ступінь втрати здоров’я, що унеможливлює самостійно задовольнити з допомогою технічних засобів і за умови відповідного облаштування житла більшість життєво необхідних фізіологічних та побутових потреб згідно абз. 7 п. 27 Положення № 1317.


Як ми вже сказали, розділ 5 ІПР має містити докладний опис усіх чинників та елементів майбутньої трудової діяльності особи з інвалідністю. В ІПР вказують:


  1. протипоказання за станом здоров’я до професійної діяльності;
  2. показані умови праці (важкість, напруженість, режим праці та відпочинку, форму організації праці, санітарно-гігієнічні чинники);
  3. необхідні обмеження щодо виконання окремих посадових і функціональних обов’язків, планових завдань, якщо особа з інвалідністю може продовжити роботу за своєю професією зі зменшенням обсягу роботи тощо.


Отже, саме на підставі довідки МСЕК та ІПР роботодавець може визначити, чи може працівник продовжити роботу та на яких умовах.


👌 Сервіс «Особистий Консультант» це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання.

Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал», «Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: kadroland

 

Статті на тему:


Норматив із працевлаштування осіб з інвалідністю: виконання & розрахунок СКШП

Норматив із працевлаштування осіб з інвалідністю: особливості виконання за 2023 рік