Норматив із працевлаштування осіб з інвалідністю: особливості виконання за 2023 рік

Роботодавці зобов’язані виконувати норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю. У цій статті ми розглянемо, хто саме з роботодавців має виконувати цей обов’язок та яким чином, розберемо, як розраховується норматив та що загрожує роботодавцям, які не виконали його у 2023 році


Чим встановлено норматив та який його розмір?


Норматив працевлаштування осіб з інвалідністю встановлений ст. 19 Закону № 875


Згідно з ч. 1 ст. 19 Закону № 875, норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю такий:


  1. для роботодавців, у яких працює від 8 до 25 осіб – одне робоче місце;
  2. для роботодавців, у яких від 25 і більше осіб – 4 % середньооблікової кількості штатних працівників облікового складу за рік.
Норматив мають виконувати всі роботодавці, у яких працює 8 та більше працівників, як юрособи, так і фізособи-підприємці, що використовують найману працю

Зверніть увагу! Невиконання нормативу загрожує роботодавцю досить великими санкціями, про які далі поговоримо детальніше.


Як розраховується норматив?


Роботодавці, які використовують найману працю, самостійно розраховують кількість робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю відповідно до встановленого ст. 19 Закону № 875 нормативу і здійснюють працевлаштування осіб з інвалідністю у рахунок нормативу робочих місць. При розрахунках кількість робочих місць округлюється до цілого значення (ч. 2 ст. 19 Закону № 875).


Відповідно до вимог ч. 1 ст. 19 Закону № 875, норматив розраховується, зважаючи на СКШП за рік. Цей показник визначається відповідно до правил, встановлених Інструкцією № 286. Показник розраховується на підставі щоденних даних про облікову кількість штатних працівників, які беруться з табеля обліку робочого часу.


Алгоритм розрахунку нормативу:


  1. Визначається СКШП за місяць. Для цього дані табеля за кожний календарний день звітного місяця підсумовуються та діляться на кількість днів цього місяця (пп. 3.2.1 Інструкції № 286).
  2. Визначається середньорічна чисельність шляхом підсумовування даних СКШП за всі місяці роботи підприємства в році, а результат ділиться на кількість таких місяців (пп. 3.2.5 Інструкції № 286).
  3. Розраховується 4 % від СКШП за рік. Отриманий результат округлюється до цілого значення. Таким чином, ми дізнаємося, скільки роботодавцю треба було працевлаштувати осіб з інвалідністю за конкретний рік. Якщо ж за розрахунками СКШП від 8 до 25 осіб, то проводити додаткові розрахунки не потрібно, адже у цьому разі норматив має фіксоване значення – 1 працівник з інвалідністю.


Виконання роботодавцем нормативу


Виконанням нормативу вважається працевлаштування роботодавцем в необхідній кількості осіб з інвалідністю, для яких це місце роботи є основним (ч. 4 ст. 19 Закону № 875).


Роботодавці, які використовують найману працю, зобов’язані виділяти та створювати робочі місця для працевлаштування осіб з інвалідністю, зокрема і спеціальні робочі місця, створювати для таких осіб умови праці з урахуванням індивідуальних програм реабілітації і забезпечувати інші соціально-економічні гарантії, передбачені законодавством, а також надавати державній службі зайнятості інформацію, необхідну для організації працевлаштування осіб з інвалідністю, у порядку, встановленому КМУ (ч. 3 ст. 18 Закону № 875). 


Отже, щоб норматив вважався виконаним, роботодавцю необхідно виконати наступні дії:


  1. створити робочі місця для осіб з інвалідністю в необхідній кількості;
  2. працевлаштувати на ці робочі місця осіб, які мають статус особи з інвалідністю. Водночас для особи з інвалідністю це має бути основне місце роботи, тобто у виконання нормативу не буде зараховане працевлаштування особи з інвалідністю за сумісництвом.


Статус особи з інвалідністю має бути підтверджений відповідними документами:


  1. копією довідки до акта огляду МСЕК (форма 157-1/о, затверджена наказом МОЗ від 30.07.2012 № 577); 
  2. копією пенсійного посвідчення або посвідчення одержувача державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії.


Оформлюючи на роботу особу з інвалідністю, зробіть собі копію документа, що підтверджує її статус. 

На зарахування до нормативу не впливає: група інвалідності, яку встановлено особі; режим роботи такої особи на підприємстві (повний або неповний робочий час); коли саме особі було встановлено інвалідність (до її працевлаштування на підприємство чи вже коли вона перебувала у трудових відносинах)

Також не має значення вік працівника: норматив буде вважатися виконаним, навіть якщо працевлаштований працівник пенсійного віку (листи Фонду соцзахисту осіб з інвалідністю від 15.09.2006 № 06ю-251/1657-327/2 та від 08.08.2007 № 1/8-81).


Чи зобов’язаний роботодавець повідомляти Фонд (інші держоргани) про працевлаштування осіб з інвалідністю та про виконання нормативу?
Законодавство не передбачає спеціального інформування роботодавцем Фонду або інших державних органів про працевлаштування осіб з інвалідністю

Нагадаємо, що раніше роботодавці мали щорічно звітувати в Фонд за формою № 10-ПОІ (річна), але зараз цей обов’язок скасовано. Відповідні зміни було внесено в ст. 19 Закону № 875. Ці зміни діють з 6 листопада 2022 року (дата набрання чинності Закону України від 18.10.2022 № 2682-IX). 

Увага! Звіт за формою № 10-ПОІ (річна) за 2022 рік роботодавцями не подавався, та й за 2023 рік він теж не подається 

Однак зазначимо, що про оформлення на роботу осіб з інвалідністю контролюючі органи (ДПС, ПФУ, Фонд) дізнаються з поданої роботодавцем Об’єднаної звітності (затверджена наказом Мінфіну від 13.01.2015 № 4). Інформація про працівників, яким встановлено інвалідність, наводиться в рядку 102 заголовної частини Об’єднаної звітності.

Чи буде вважатися, що роботодавець виконав норматив, якщо він створив необхідну кількість робочих місць для осіб з інвалідністю, подав про це відомості до служби зайнятості, але протягом року на ці робочі місця так і не були працевлаштовані працівники з інвалідністю, оскільки служба зайнятості нікого не направила до цього роботодавця?
У законодавстві цей момент чітко не прописаний. Зважаючи на судову практику, у такій ситуації роботодавець має шанси «відбити» застосовані до нього адміністративно-господарські санкції за невиконання нормативу в судовому порядку

Пояснимо детальніше. Статтею 19 Закону № 875 передбачено, що виконанням нормативу робочих місць роботодавцем вважається тільки працевлаштування осіб з інвалідністю, а щодо розглянутої ситуації ніяких «послаблень» для роботодавців не визначено.


Фонд вважає, що у подібній ситуації немає підстав для звільнення роботодавців від відповідальності (лист Фонду соцзахисту осіб з інвалідністю від 12.09.2016 № 1/6-690/04). 


Але є дуже багато судових справ, у яких суд виніс рішення на користь роботодавця та визнавав, що коли роботодавець створив робочі місця для осіб з інвалідністю і подав відомості про це до служби зайнятості, але з не залежних від нього причин не працевлаштував таких осіб, то адміністративно-господарські санкції, передбачені Законом № 875, до нього не застосовується.


Наведемо декілька таких прикладів:


  1. рішення Запорізького окружного адміністративного суду від 01.09.2023 по справі № 280/3668/23;
  2. рішення Одеського окружного адміністративного суду від 27.09.2023 по справі № 420/17382/23;
  3. рішення Вінницького окружного адміністративного суду від 09.10.2023 по справі № 120/10753/23.


Отже, роботодавцю, у якого кількість працівників, що мають інвалідність, менше, ніж встановлений для нього норматив, слід створити робочі місця для осіб з інвалідністю та подати до центру зайнятості «Інформацію про попит на робочу силу (вакансії)» за формою № 3-ПН (затверджена наказом Мінекономіки від 12.04.2022 № 827-22). Це допоможе йому уникнути відповідальності за невиконання нормативу, але, скоріш за все, в судовому порядку.


Зверніть увагу: інформування центру зайнятості про створені робочі місця для осіб з інвалідністю здійснюється відповідно до Порядку № 553


При заповненні форми № 3-ПН вкажіть в додатку до цієї форми, необхідну інформацію про вакансію, яка створена саме для осіб з інвалідністю, а саме:


  1. у п. 1.14 «Кількість вакансій для можливого працевлаштування осіб, які мають додаткові гарантії щодо сприяння працевлаштуванню, за категоріями таких осіб»;
  2. у п. 2.2 «Доступність та безпечність робочого(их) місця(ь) для маломобільних груп населення, враховує потреби осіб з інвалідністю».


Наслідки невиконання нормативу


За невиконання нормативу до роботодавців застосовуються адміністративно-господарські санкції,передбачені ст. 20 Закону № 875. Отже, за кожне робоче місце, призначене для особи з інвалідністю і не зайняте нею, роботодавцю нараховуються санкції в розмірі:


  1. половини середньої річної зарплати у цього роботодавця – якщо у нього кількість працівників від 8 до 15 осіб;
  2. середньої річної зарплати у цього роботодавця – якщо кількість працівників 15 і більше.


Середня річна зарплата розраховується відповідно до правил, встановлених Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 № 5.


Нагадаємо, що раніше роботодавці самостійно розраховували суму санкцій за невиконання нормативу із працевлаштування осіб з інвалідністю і відображали цю інформацію у звіті за формою № 10-ПОІ. Але зараз цей звіт не подається, а розрахунком адміністративно-господарських санкцій займається Фонд

Фонд щорічно до 10 березня в автоматизованому режимі – з використанням даних Держреєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування і Централізованого банку даних з проблем інвалідності – виявляє роботодавців, які не виконали в попередньому році норматив, і направляє їм розрахунок сум адміністративно-господарських санкцій, що підлягають сплаті

Такий розрахунок розсилається у формі електронного документа через електронні кабінети на вебпорталі електронних послуг ПФУ – у формі та порядку, визначених Фондом (Порядок № 14-1/17).


Отже, радимо всім роботодавцям перевірити свої електронні кабінети на вебпорталі електронних послуг ПФУ після 10 березня. Розрахунок санкцій (за наявності) буде у розділі «Мої документи» у вкладці «Адміністративно-господарські санкції».


Суму адміністративно-господарських санкцій роботодавцю необхідно сплатити до 15 квітня року, наступного за роком, норматив за який не було виконано. Отже, якщо ви не виконали норматив за 2023 рок, то сплатити суму нарахованих Фондом санкцій за невиконання нормативу необхідно буде до 15 квітня 2024 року


Увага! Якщо не сплатити суму санкцій до вказаної дати, на цю суму нараховується пеня за кожний день прострочення у розмірі 120 % річної облікової ставки НБУ, що діяла на момент сплати. Пеня нараховується на повну суму недоїмки за весь її строк (ч. 2 ст. 20 Закону № 875). 


Також за невиконання нормативу до посадових осіб роботодавця може бути застосований адміністративний штраф на підставі ч. 2 ст. 1881 КУпАП в розмірі від 10 до 20 НМДГ (від 170 до 340 грн).


Висновки


  1. Всі роботодавці, у яких працює 8 та більше працівників, мають виконувати норматив працевлаштування осіб з інвалідністю, встановлений Законом № 875
  2. Норматив вважається виконаним при працевлаштуванні роботодавцем осіб з інвалідністю в необхідній кількості, відповідно до нормативу: для роботодавців, у яких працює від 8 до 25 осіб – одне робоче місце; для роботодавців, у яких працює 25 і більше осіб – 4 % середньооблікової кількості штатних працівників облікового складу за рік.
  3. Попри те, що за 2023 рік не подається Звіт за формою № 10-ПОІ, сам норматив із працевлаштування осіб з інвалідністю має бути виконаний і за 2023 рік.
  4. За невиконання нормативу із працевлаштування осіб з інвалідністю роботодавцю нараховуються адміністративно-господарські санкції, які акумулюються на порталі ПФУ.


Нормативно-правове забезпечення та скорочення


КУпАП – Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 № 8074-X.

Закон № 875 – Закон України від 21.03.1991 № 875-XII «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні».

Інструкція № 286 – Інструкція зі статистики кількості працівників, затверджена наказом Держкомстату від 28.09.2005 № 286.

Наказ № 557 – Наказ Міністерства охорони здоров'я від 30.07.2012 № 577 «Про затвердження форм первинної облікової документації, що використовується в медико-соціальних експертних комісіях». 

Порядок № 14-1/17 – Порядок надсилання розрахунку сум адміністративно-господарських санкцій, що підлягають сплаті у зв’язку з невиконанням нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю за попередній рік, затверджений постановою правління ПФУ від 10.03.2023 № 14-1, та наказом Фонду від 10.03.2023 № 17.

Порядок № 553 – Порядок надання державній службі зайнятості інформації, необхідної для організації працевлаштування осіб з інвалідністю, затверджений постановою КМУ від 02.06.2023 № 553. 

Норматив – норматив із працевлаштування осіб з інвалідністю. 

СКШП – середньооблікова кількість штатних працівників.


Оксана КОВАЛЬЧУК, редактор kadroland