Чи може ФОП не вносити записи до трудової книжки

Роботодавець на вимогу працівника зобов’язаний вносити до трудової книжки, що зберігається у працівника, записи про прийняття на роботу, переведення та звільнення, заохочення та нагороди за успіхи в роботі

До інспектора звернулась працівниця Олена (імена змінено), яка просила роз’яснити чи правомірно фізична особа-підприємець не вносить записи про прийом та звільнення з роботи в трудову книжку, при тому що Олена зверталась з таким проханням?

Олена, розповіла, що працювала кухарем в кафе у фізичної особи-підприємця в 2023 році, а потім в 2024 році. Після звільнення звернулась до служби зайнятості, де їй було повідомлено, що треба підтвердження трудової діяльності і один з періодів роботи у цього роботодавця вказаний не вірно.


Її колишній роботодавець спочатку відмовився вносити виправлення до трудової і зробити запис про прийняття та звільнення, вважаючи це необов'язковим.


Однак, після втручання інспектора Держпраці, який надав роз'яснення згідно зі ст. 48 КЗпП та порядку ведення трудових книжок, роботодавець виправив помилки. Це дозволило Олені швидше отримати статус безробітної.


Нагадаємо, відповідно до ст. 48 КЗпП, роботодавець на вимогу працівника зобов’язаний вносити до трудової книжки, що зберігається у працівника, записи про прийняття на роботу, переведення та звільнення, заохочення та нагороди за успіхи в роботі.


Джерело: Держпраці