Чи можна наказ з основної діяльності видати заднім числом та пронумерувати через дріб

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь🕵️

Чи можна нумерувати накази з основної діяльності через дріб, якщо потрібно створити наказ заднім числом, чи номера повинні бути тільки підряд?

Ні в якому разі. Реєстрація «заднім числом» це порушення вимог нормативних документів. Та й використання номера (не плутайте із формуванням індексу документа) через дріб — неправомірне, хіба що у разі виникнення питань, вказати, що це механічна помилка.

Реєстраційний індекс документа складається з порядкового номера цього документа в межах групи документів, що реєструють, який доповнюється індексами, що застосовують в юридичній особі, зокрема індексом за номенклатурою справ, структурного підрозділу, кореспондентів, посадових осіб, які розглядають або підписують документ, виконавців, питань діяльності яких стосується документ. Складові частини реєстраційного індексу відокремлюють одна від одної правобічною похилою рискою (п. 5.11 ДСТУ 4163:2020 «Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів», затверджений наказом ДП «УкрНДНЦ» від 01.07.2020 р. № 144).

Якщо з певних причин підписаний наказ не зареєстрували вчасно, його необхідно перевидати, перевізувати у посадових осіб, подати знову керівникові на підпис, а потім зареєструвати у день підписання.


На практиці, якщо наказом необхідно чітко визначити дату певного юридичного факту чи події, яка вже відбулась, але наказ не зареєстрували, то у наказі, що видають пізніше дати цього факту чи події, необхідно зафіксувати ту попередню дату.


👌 Сервіс «Особистий Консультант» це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання.

Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал», «Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: kadroland