Відомості про трудові відносини: джерела наповнення порталу ПФУ

Функціонал вебпорталу ПФУ постійно оновлюється та розширюється. При цьому джерелом наповнення відомостей про трудові відносини на порталі часто є звітність роботодавця. У ПФУ нагадали, інформація з якої звітності потрапляє до Реєстру

Зокрема, на сьогодні страхувальник подає наступну звітність для внесення до Реєстру застрахованих осіб інформації про трудові відносини:

 

1. Повідомлення про прийняття працівника на роботу (додаток до постанови КМУ «Про порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту» від 17.06.2015 №413). Подаємо до «своєї» податкової, зокрема, до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором.

Увага! Передача даних з податкового повідомлення про працевлаштування працівника на портал ПФУ запрацювала нещодавно

2. Податковий розрахунок (за формою, затвердженою наказом Мінфіну України від 13.01.2015 №4). Звітуємо щокварталу. Відомості про трудові відносини осіб відображаються роботодавцем в Додатку 5 до Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку.


3. Відомості про трудову діяльність працівника. Відомості про трудову діяльність працівника подаються на портал ПФУ роботодавцем або працівником особисто. Зокрема, передати відомості можна в електронній формі у вигляді xml-файлу, структуру якого наведено в додатку до Порядку подання відомостей про трудову діяльність працівника, фізичної особи – підприємця, фізичної особи, яка забезпечує себе роботою самостійно, в електронній формі, затвердженому постановою правління ПФУ від 16.06.2021 №11-1.

 

4. Оперативне подання відомостей про трудові відносини. Подаються такі відомості окремими роботодавцями через вебпортал електронних послуг ПФУ. Дані в Реєстрі застрахованих осіб оновлюються впродовж доби. Зокрема, цією опцією користуються роботодавці, визначені постановою КМУ «Деякі питання бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану» від 05.06.2024 №650.


Джерело: ГУ ПФУ в Чернівецькій області