Е-реєстр військовозобов'язаних: яка інформація тепер у Міноборони

16 січня Верховна Рада ухвалила загалом законопроєкт № 10062, яким пропонується внести зміни щодо удосконалення порядку обробки та використання даних в державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану. Законопроєкт було подано до Верховної Ради ще у вересні 2023 року, але відтоді точилися дуже непрості дискусії, й були ризики, що його буде провалено. Але його все ж таки було прийнято. Розглянемо ключові моменти


Значення законопроєкту


Законопроєкт передбачає удосконалення реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів, зокрема налагодження взаємодії між різними реєстрами.


Реалізація положень закону сприятиме швидкому збору, обробці та використанню даних.


Крім того, цей закон надасть можливість посилити кіберзахист даних від кібератак ворога, оскільки в України з’явиться право розміщувати свої ІТ-системи у хмарних сховищах країн-членів НАТО. 


Портал електронних послуг


Законопроєкт передбачає створення порталу електронних послуг для військовослужбовців та військовозобов'язаних.


Як наслідок, з'явиться можливість отримання статусу учасника бойових дій автоматично за наявності необхідних даних в системі. А у разі неможливості уповноваженою особою військової частини внести відомості в електронній формі, статус учасника бойових дій буде надаватися комісією. 


Реєстр та е-кабінет призовників, військовозобов’язаних і резервістів


Планується, що чинний реєстр призовників, військовозобов’язаних і резервістів зазнає змін. Згідно із законопроєктом, до нього передаватиметься інформація про громадян віком від 17 до 60 років, яка міститься у різних державних реєстрах, а саме:


  1. Державної податкової служби;
  2. Міністерства охорони здоров'я;
  3. Міністерства юстиції;
  4. Міністерства внутрішніх справ;
  5. Державної міграційної служби та інших.


Буде створено електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного, резервіста, в якому зберігатиметься вся відповідна інформація. Доступ до свого персонального кабінету буде у особи після електронної ідентифікації з використанням кваліфікованого електронного підпису або інших засобів електронної ідентифікації.


Також буде запроваджено можливість створення і використання цифрового військового-облікового документа.


Реєстр буде містити значний об’єм персональних і службових даних. Нині чинний Закон про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов'язаних та резервістів зазнає, зокрема, наступних змін:


  1. Окрім місця проживання і місця перебування, будуть внесені також номери засобів зв’язку й адреси електронної пошти.
  2. Окрім даних про місце роботи й посаду, тепер ще міститиметься інформація про місцезнаходження підприємства і стаж роботи особи.
  3. У реєстр буде додана інформація про форму навчання здобувачів позашкільної, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, післядипломної та вищої освіти та про досвід роботи за спеціальністю.
  4. Додадуться відомості про результати медичних оглядів, що проводяться з метою визначення придатності до виконання військового обов’язку.
  5. Додадуться відомості про притягнення до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого статтями 210, 2101 КпАП (нині чинний закон передбачає лише внесення інформації про притягнення до кримінальної відповідальності).
  6. Також в реєстр додадуться відомості про статус ветерана війни; про володіння іноземними мовами; про дозвіл на зберігання та носіння зброї; про оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання або залишення на постійне проживання за кордоном чи повернення на проживання в Україну; 
  7. Будуть внесені реквізити документів, що посвідчують право на управління транспортними засобами, включаючи автомобілі, трактори, літаки, судна; 
  8. Будуть внесені відомості про ВПО, про право на відстрочку, про проходження ВЛК, а також відомості про участь у бойових діях. 
А от відомості про батьків, дітей та членів сім’ї призовника, військовозобов’язаного, резервіста тепер будуть вноситися лише за згодою призовника, військовозобов’язаного чи резервіста

У Міноборони зазначили, що документ є критично важливим для обороноздатності України. Отже, вірогідно, що законодавці не зволікатимуть з його прийняттям. Але яким буде остаточний варіант – покаже час.


Висновки


  1. 16 грудня було прийнято закон, яким планується удосконалити існуючий реєстр призовників, військовозобов’язаних і резервістів. 
  2. У цьому реєстрі буде розміщено значний об’єм інформації, зокрема, Міністерство оборони отримає доступ не тільки до даних про особу військовозобов'язаного, але і його номерів телефонів та адрес електронної пошти, а також до даних про наявність посвідчення водія, дозволу на володіння зброєю, знання мов, проходження ВЛК тощо.
  3. Разом з тим, за словами представників Міноборони, дані реєстру будуть надійно захищені. Адже закон надасть можливість ще більше посилити захист даних від кібератак ворога, оскільки в України з’явиться право розміщувати свої ІТ-системи у військових хмарних сховищах країн-членів НАТО. 


Нормативно-правове забезпечення


Законопроєкт № 10062 – Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку обробки та використання даних в державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану».

Закон Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів – Закон України від 16.03.2017 № 1951-VIII «Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів».

КпАП – Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 № 8073-X.


Джерело: kadroland.com