Сторож при суміщенні посади опалювача матиме доплату за роботу в шкідливих умовах

У Держпраці пояснили, коли сторож, що суміщає посаду опалювача, може отримати доплату за роботу в шкідливих умовах праці

Працівникам, які виконують на тому ж підприємстві поряд з своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткову роботу за іншою професією (посадою) або обов'язки тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи, здійснюють доплату за суміщення професій (посад) або виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника (ст. 105 КЗпП).


У колективному договорі (угоді, трудовому договорі) може бути передбачена доплата сторожу за роботу в шкідливих умовах при виконанні роботи тимчасово відсутнього працівника (без звільнення від своєї основної роботи).


Якщо цього не передбачено, то працівнику який виконує додаткову роботу за іншою професією (посадою) або обов'язки тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи провадиться лише доплата за суміщення професій (посад) або виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника відповідно до статті 105 КЗпП.


Джерело: лист Держпраці від 22.11.2023 № 2002/2/2.5-ЗВ-23а