Жінка перервала відпустку по догляду до трьох років та стала до роботи — чи позбавлять її держдопомоги

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь🕵️

Працівниця вийшла з відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею 3-х років на повну ставку з 40 годин на тиждень на свою посаду, коли дитині виповнилось 6 міс. Відпустку по догляду за дитиною на когось із рідних не оформлювали. Отже, вона продовжує отримувати щомісячні виплати на дитину в розмірі 860 грн. Чи не буде у майбутньому через це проблем у роботодавця? Якими можуть бути наслідки для такої працівниці?

Жодних проблем ані у роботодавця, ані у працівниці не буде.


Перш за все зверніть увагу та той факт, що жінка одержує державну допомогу при народженні дитини.


Допомогу при народженні дитини надають одному з батьків дитини, опікуну, які постійно проживають разом з дитиною, щоб створити належні умови для її повноцінного утримання та виховання згідно п. 10 Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2001 № 1751.


Право на неї не залежить від того, чи працює мама дитини, чи перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, чи зареєструвалася як фізична особа-підприємець, чи безробітна.


Допомогу при народженні першої та кожної наступної дитини наразі призначають у розмірі 41280 грн. Але виплату допомоги проводять одноразово у сумі 10320 грн, а решту суми допомоги виплачують протягом наступних 36 місяців рівними частинами.


Отже, ваша працівниця може виконувати роботу й одержувати зарплату та одночасно одержувати щомісячні виплати (860 грн)  допомоги при народженні дитини.


👌 Сервіс «Особистий Консультант» це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання.

Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал», «Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: kadroland