Необхідні документи для перетину кордону України військовослужбовцями під час відрядження та відпустки

На виконання доручення Прем'єр-міністра МВС України спільно з Генштабом ЗСУ та Адміністрацією ДПСУ пояснило порядок перетину державного кордону військовослужбовцями ЗСУ під час дії правового режиму воєнного стану в України

У разі введення в Україні воєнного стану пропуск військовослужбовців через державний кордон здійснюється на підставі прийнятих Міністром оборони, керівником іншого утвореного відповідно до закону військового формування, керівником правоохоронного органу спеціального призначення, керівником розвідувального органу рішень щодо виконання завдань у сфері безпеки і оборони (п. 2-15 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою КМУ від 27.01.1995 №57).


Ураховуючи зазначене, пропонується пропуск через державний кордон України військовослужбовців ЗСУ, які направляються у відрядження за кордон здійснювати за наявності:


  1. документа, що посвідчує особу та статус військовослужбовця,
  2. витягу з наказу по особовому складу щодо направлення (відрядження) військовослужбовця за кордон та / або NATO TRAVEL ORDER.


Крім того, може бути враховано наявність клопотання за підписом Міністра оборони України, державного секретаря Міністерства оборони України, начальника Генерального штабу Збройних Сил України, Головнокомандувача Збройних Сил України, командувачів видів (родів, сил), командувача Об'єднаних Сил Збройних Сил України щодо надання дозволу на перетинання державного кордону України військовослужбовцем на ім'я Голови Державної прикордонної служби України.


Пропуск через державний кордон військовослужбовців ЗСУ, які в установленому порядку отримали відпустку, бажають виїхати за кордон та не мають тимчасового обмеження у виїзді з України, під час перегинання державного кордону України мають надати, крім документів, передбачених ст. 2 Закону України від 21.01.1994 №3857-XII «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» (паспорт громадянина України для виїзду за кордон), підтвердження надання їм дозволу командира військової частини на виїзд за кордон під час відпустки.


Джерело: лист МВС від 21.02.2023 №747/8/39-2023