Нові законодавчі ініціативи щодо регулювання колективних трудових спорів

16 вересня у ВРУ було зареєстровано три нових законопроєкти, які стосуються колективних трудових спорів. Ці законопроєкти мають на меті врегулювати принципи та порядок вирішення колективних трудових спорів, посилити відповідальність за порушення вимог законодавства у цій сфері, а також уточнити питання судових зборів у справах, пов'язаних з колективними трудовими спорами

16 вересня у Верховній Раді зареєстровано декілька законопроєктів щодо колективних трудових спорів, а саме:


  1. законопроєкт №12034 «Про колективні трудові спори»;
  2. законопроєкт №12035 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення вимог законодавства про колективні трудові спори»;
  3. законопроєкт №12036 «Про внесення змін до Закону України «Про судовий збір» щодо розміру судового збору у справах про колективні трудові спори».


Законопроєктом №12034 запропоновано визначити принципи, організаційні основи та порядок вирішення колективних трудових спорів в Україні.


Законопроєкт містить вісім розділів, які охоплюють:


  1. загальні положення;
  2. основні поняття;
  3. права та обов’язки колективних трудових спорів;
  4. діяльність Національної служби посередництва і примирення;
  5. поділ спорів на «спори про права» та «спори про інтереси», порядок їх вирішення, включаючи трудову медіацію та арбітраж;
  6. процедури страйків та локаутів.


Законопроєктом №12035 пропонується:


  1. уточнити назви та окремі положення статей 41-1, 41-2 та 41-3 КУпАП;
  2. доповнити КУпАП новою статтею 41-4, якою передбачити:
Несвоєчасне повідомлення в установленому порядку сторони колективного трудового спору про проведення страйку чи локауту – тягне за собою накладення штрафу на керівника органу / особу, уповноваженого (у) на керівництво страйком, роботодавця, який застосовує локаут – від тридцяти до ста НМДГ (від 510 до 1700 грн)
Організація страйку чи локауту, визнаних судом незаконними – тягне за собою накладення штрафу на керівника органу / особу, уповноваженого (у) на керівництво страйком, роботодавця, який застосовує локаут – від ста до двохсот НМДГ (від 1700 до 3400 грн)

Законопроєктом №12036 пропонується визначити розміри ставок судового збору за подання до суду процесуальних документів стороною (представником сторони) колективного трудового спору у справах про визнання страйку/локауту незаконним, його припинення, обмеження, відміну, заяв про скасування рішення трудового арбітражу, у справах про погашення простроченої заборгованості із виплати заробітної плати тощо.


Джерело: ВРУ