Оновлений Класифікатор професій: кого стосується та алгоритми оновлення документів кадровика

У січні 2024 року у Класифікатор професій були внесені чергові зміни. У зв’язку з цим у кадрових служб виникає щодо цього чимало питань. У статті ми розглянемо, що саме змінилося в Класифікаторі професій і кого стосуються ці зміни. Також розберемо, що потрібно зробити роботодавцю, якщо у його штатному розписі є професії та посади, які зазнали змін


Коли та яким документом внесено зміни в Класифікатор професій?


Зміна № 13 до Класифікатора професій була затверджена Мінекономіки 16 січня 2024 року наказом № 1410.


В самому наказі № 1410 не вказано дату, з якої він набирає чинності.


Порядок набрання чинності нормативно-правовими актами, що підлягають державній реєстрації в органах Мін’юсту, визначений Указом Президента України від 03.10.1992 № 493/92. Отже, згідно зі ст. 3 цього Указу, нормативно-правові акти, набувають чинності через 10 днів після їх державної реєстрації, якщо в них не встановлено пізнішого строку надання їм чинності.


Але не всі накази, які видаються міністерствами та іншими органами виконавчої влади, підлягають державній реєстрації. Саме до таких належить наказ № 1410. Для таких документів порядок набрання їх чинності законодавством не визначений.

Тож для застосування Зміни № 13 слід орієнтуватися на дату затвердження наказу № 1410, а саме 16 січня 2024 року. Тобто, з цієї дати кадрові документи слід оформлювати з урахуванням оновленого Класифікатора професій

Але не всі роботодавці 16 січня 2024 року знали, що відбудуться такі зміни (на сайті Мінекономіки наказ № 1410 був оприлюднений 18 січня 2024 року).


Тож ми вважаємо, що у разі, якщо зміни в кадрових документах будуть зроблені після 16 січня 2024 року, відповідальності за це не буде, але радимо не затягувати з процесом увідповіднення кадрового діловодства до змін у Класифікаторі професій.


Що саме треба буде зробити, детальніше розглянемо далі. 


Що саме змінилося?


Зміни в Класифікаторі професій, передбачені наказом № 1410, найбільше стосуються професій і посад у сфері інформаційних технологій, але не тільки. Ці зміни також стосуються професійних назв роботи в інших галузях.


Основні зміни у Класифікаторі професій наступні.


1. Додано 2 нових класифікаційних угруповання у розділ 5 «Класифікація професій»:


  1. Менеджери (управителі) інформаційних технологій (код КП 1497);
  2. Військовослужбовці (офіцерський склад) (військові формування з правоохоронними функціями) – код КП 2425.


2. Скасовано 9 професійних назв робіт, а саме:


  1. Аналітик з комп’ютерних комунікацій (код КП 2131.2);
  2. Аналітик програмного забезпечення та мультимедіа (2131.2);
  3. Інженер-дослідник з комп’ютеризованих систем та автоматики (2131.2);
  4. Програміст прикладний (2132.2);
  5. Програміст системний (2132.2);
  6. Інженер із застосування комп’ютерів (2139.2);
  7. Фахівець з розробки та тестування програмного забезпечення (3121);
  8. Контролер роботів (3123);
  9. Технік-фотограмметрист (3123).


3. Додано 42 професійні назви робіт. Наприклад, такі як (код КП 2131.2):


  1. Адміністратор веб-ресурсів;
  2. Аналітик бізнесу (інформаційні системи);
  3. Аналітик мобільних додатків;
  4. Інженер з автоматизації робототехнічних процесів;
  5. Інженер з контролю якості програмного продукту;
  6. Інженер з підтримки;
  7. Інженер зі штучного інтелекту.


Отже, змін досить багато, тому роботодавцю слід їх врахувати в роботі. Далі розглянемо детально, якою має бути послідовність дій роботодавця.


Що потрібно зробити роботодавцю?


Алгоритм дій роботодавця у зв’язку зі змінами в Класифікаторі професій має бути наступним.


Крок 1. Аналізуємо зміни


На цьому етапі роботодавцю слід ретельно переглянути наказ № 1410 та переконатися, чи стосуються його зміни, що передбачені цим наказом. Крім того, слід проаналізувати зміст свого штатного розпису.


Крок 2. Приймаємо рішення, яким чином будуть враховані зміни, та оформлюємо необхідні документи


В залежності від конкретної ситуації, у роботодавця може бути 3 варіанти подій. Розглянемо кожен з цих варіантів детальніше.


Варіант 1. Зміни, передбачені наказом № 1410, не зачіпають роботодавця.


Отже, такому роботодавцю зараз нічого не потрібно робити. В подальшому, у разі внесення змін у штатний розпис, слід застосовувати Класифікатор професій в актуальному стані (з урахуванням останніх змін).


Варіант 2. Деякі професійні назви, зазначені у штатному розписі роботодавця, перейменовано. Але така зміна назви професій не вплинула на обсяг функціональних обов’язків працівників, а код КП не змінився. 


Наприклад, у штатному розписі була назва «фахівець інфокомунікацій» (код КП 3114), цю назву змінено на «фахівець електронних комунікацій» з тим самим кодом. Суть виконуваних працівником обов’язком не змінилася, назву професії увідповіднено до чинного законодавства.


У таких випадках роботодавцю необхідно оформити наступні документи.


  1. Видати наказ з основної діяльності про внесення змін до штатного розпису. Зміни можна оформити або шляхом видання наказу про затвердження нової редакції цього документу, або шляхом видання наказу про внесення змін до штатного розпису (корегуються тільки ті назви, які змінилися на підставі наказу № 1410). 
  2. Видати накази по особовому складу (кадрові) про перейменування посад працівників і внесення змін до кадрових документів. 
  3. Ознайомити працівників, яких стосуються зміни, з наказами під підпис.
  4. Внести інформацію про зміну назви посади до особових карток працівників (типова форма № П-2, затверджена наказом № 495/656). Такі відомості вносяться до розділу IV особової картки «Призначення і переведення». 
  5. Внести записи до паперових трудових книжок працівників (за бажанням працівника, якщо трудова книжка ведеться в паперовому вигляді та зберігається у працівників). 
  6. Внести зміни до посадових інструкцій працівників та ознайомити з ними працівників під підпис.
  7. Внести зміни в інші кадрові документи. 


Варіант 3. Професійні назви робіт, зазначених у штатному розписі, скасовано. 


У цьому випадку необхідно перевести працівників на інші посади, які є в Класифікаторі професій. Послідовність дій роботодавця для цього варіанту буде наступною.


  1. Вибрати назву з Класифікатора професій замість скасованої. У цьому випадку слід підібрати найбільш відповідну назву для виконуваної працівником роботи. Для цього аналізуються фактично виконувані працівниками завдання та обов'язки на відповідність назвам посад (професій) з урахуванням кваліфікаційних характеристик та кваліфікаційних вимог, установлених для відповідних професій. Наприклад, наказом № 1410 скасовано професійну назву роботи «Аналітик з комп’ютерних комунікацій» (код КП 2131.2). Але з таким самим кодом КП в Класифікаторі професій є інші назви: «Аналітик комп'ютерного банку даних», «Аналітик комп'ютерних систем» та інші. Також наказом № 1410 у Класифікатор професій додано нові назви: «Аналітик бізнесу (інформаційні системи)», «Аналітик мобільних додатків» та інші.
  2. Видати наказ з основної діяльності про внесення змін до штатного розпису (прибрати посади, назви яких було скасовано, та додати інші, які передбачені Класифікатором професій).
  3. Отримати від працівника заяву про переведення на іншу посаду. 
  4. Видати наказ з особового складу (кадровий) про переведення працівника.
  5. Розробити й затвердити нову посадову інструкцію працівника.
  6. Ознайомити працівника з наказом про переведення і новою посадовою інструкцією під підпис.
  7. Внести відомості про переведення працівника до розд. IV особової картки типової форми № П-2.
  8. Внести запис про переведення до паперової трудової книжки працівника (за бажанням працівника, якщо трудова книжка ведеться в паперовому вигляді та зберігається у працівника). 


Також зазначимо, що роз’яснення Мінсоцполітики щодо процедури увідповіднення штатного розпису до Класифікатора професій наведено у листі від 02.10.2018 № 18921/0/2-18/28.


Як слід вчинити роботодавцю, якщо працівник не згоден з переведенням на іншу посаду та відмовляється писати заяву на переведення?


Згідно зі ст. 32 КЗпП, переведення працівника на іншу роботу допускається тільки за згодою працівника. Виключення складають випадки, передбачені ст. 33 КЗпП, – це тимчасові переведення строком до 1 місяця у форс-мажорних обставинах.


Крім того, у період воєнного стану роботодавець має право перевести працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, без його згоди, якщо така робота не протипоказана працівникові за станом здоров’я, лише для відвернення або ліквідації наслідків бойових дій, а також інших обставин, що ставлять або можуть становити загрозу життю чи нормальним життєвим умовам людей, з оплатою праці за виконану роботу не нижче середньої заробітної плати за попередньою роботою (ст. 3 Закону № 2136).


Але ці переведення без згоди працівника не стосуються ситуації, яку ми розглядаємо, в нас мова не про тимчасове, а про постійне переведення. Тож роботодавець не має права насильно переводити працівника на іншу посаду.


Отже, якщо працівник не має бажання перевестися на іншу посаду, з урахуванням змін в штатному розписі, який увідповіднено до Класифікатора професій, то роботодавцю слід ставити питання або про звільнення такого працівника або вести з працівником переговори з метою досягнення консенсусу щодо назви нової професії (посади), посадових обов’язків та умов оплати праці (якщо роботодавець зацікавлений у збереженні цього працівника). 

Якщо прийнято рішення про звільнення, то звільнення має відбуватися на підставі п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП, з дотриманням процедури звільнення за цією підставою відповідно до вимог КЗпП

Відповідальність за ігнорування змін


Невідповідність назв професій і посад у штатному розписі та у трудових книжках працівників Класифікатору професій є порушенням трудового законодавства. За таке порушення можуть бути застосовані наступні санкції:


  1. до роботодавця – на підставі ч. 2 ст. 265 КЗпП за порушення інших вимог трудового законодавства – штрафу розмірі 1 мінімальної заробітної плати (наразі це 7 100 грн). Але у період дії воєнного стану, у разі виконання роботодавцем в повному обсязі та у встановлений строк приписів про усунення порушень, виявлених органом Держпраці під час перевірки, цей штраф не застосовуються (ст. 16 Закону № 2136);
  2. до посадових осіб підприємства – адміністративний штраф на підставі ч. 1 ст. 41 КУпАП у розмірі від 30 до 100 НМДГ (від 510 до 1 700 грн).


Висновки


  1. Зміни до Класифікатора професій затверджені наказом № 1410. Ці зміни застосовуються з 16 січня 2024 року.
  2. Найбільше зміни стосуються професій і посад у сфері інформаційних технологій, але не тільки.
  3. Роботодавцю необхідно проаналізувати зміст наказу № 1410 та свій штатний розпис, щоб за необхідності увідповіднити свої кадрові документи до оновленого Класифікатора професій.


Нормативно-правове забезпечення


КЗпП – Кодекс законів про працю України від 10.12.1971.

Закон № 2136 – Закон України від 15.03.2022 № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

Класифікатор професій ДК 003:2010 – Національний класифікатор України «Класифікатор професій ДК 003:2010», затверджений наказом Держспоживстандарту України від 28.07.2010 № 327.

Наказ № 1410 – Наказ Міністерства економіки України від 16.01.2024 № 1410 «Про затвердження Зміни № 13 до національного класифікатора ДК 003:2010».

Наказ № 495/656 – Наказ Держкомстату та Міноборони від 25.12.2009 № 495/656 «Про затвердження типової форми первинного обліку № П-2 «Особова картка працівника».


Оксана КОВАЛЬЧУК, редактор kadroland