Президент України підписав Указ про демобілізацію строковиків

Згідно з Указом, військовослужбовців, строк військової служби яких закінчився під час дії воєнного стану, мають звільнити в запас у квітні-травні 2024 року

Нагадаємо, що 26 лютого Президент України підписав Закон України від 23.02.2024 № 3600-IX «Про внесення змін до глави ХІІ «Прикінцеві положення» Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» щодо строків строкової військової служби». Про це ми повідомляли тут.


Цей закон передбачає можливість під час дії воєнного стану звільнити у запас військовослужбовців, які вислужили встановлені строки військової служби.

Але одного закону не достатньо. Для того, щоб почався процес звільнення строковиків, потрібен ще Указ Президента. І ось Президент повідомив, що Указ було підписано

Президент Володимир Зеленський підписав Указ №149/2024 «Про звільнення в запас військовослужбовців строкової військової служби».

Згідно з текстом документа, опублікованого на сайті глави держави, військовослужбовців, строк військової служби яких закінчився під час дії воєнного стану, мають звільнити в запас у квітні-травні 2024 року

Указ розповсюджується на військових Збройних Сил України, Державної спеціальної служби транспорту та інших утворених відповідно до законів України військових формувань військовослужбовців строкової військової служби.


Президент у вечірньому зверненні повідомив, що зараз, на прохання військового командування, потрібно кілька тижнів на підготовчі процедури – на заміну людей з погляду оборонних завдань.


Джерело: Українська правда