МОЗ визначено перелік працівників для проходження періодичних психіатричних оглядів

З 11 березня діє наказ МОЗ №139, яким затверджено перелік працівників, які для виконання окремих видів діяльності підлягають періодичному психіатричному огляду

МОЗ наказом від 26.01.2024 №139 затвердило Перелік категорій осіб, які для виконання окремих видів діяльності (робіт, професій, служби) з особливими вимогами до стану психічного здоров’я підлягають періодичному психіатричному огляду (далі – Перелік).

Наказ №139  набув чинності – 11 березня 2024 року

Перелік налічує 21 категорію осіб, які підлягають періодичному психіатричному огляду, зокрема:


  1. працівники пожежної охорони, рятувальних, газорятувальних служб;
  2. водії транспортних засобів, які виконують роботи з перевезення пасажирів та вантажів;
  3. працівники залізничного транспорту та метрополітену, робота яких безпосередньо пов’язана із забезпеченням безпеки руху та обслуговуванням залізничного транспорту та метрополітену медичні працівники закладів охорони здоров’я;
  4. працівники закладів освіти та інклюзивно-ресурсних центрів;
  5. працівники фармацевтичних підприємств, аптечних закладів, в тому числi особи, якi за своїми службовими обов’язками отримають (чи мають) доступ безпосередньо до наркотичних засобiв, психотропних речовин i прекурсорів.
Строки проведення періодичного психіатричного огляду різняться. Для кожної категорії працівників визначені свої строки

Наприклад, водії транспортних засобів, які виконують роботи з перевезення пасажирів та вантажів, мають проходити психіатричний огляд один раз на п'ять років, а працівники фармацевтичних підприємств, аптечних закладів один раз на рік.


Джерело: ВРУ