Про отримання трудової без звільнення. 1 та 8 травня в розрахунку тривалості відпустки. Відповідальність бухгалтера за ненарахування зарплати.🙋‍♀️ Ранковий кадровик від 01.05.2024

Коротко, структурно, зрозуміло розповідаємо про головні новини. Радимо кращі статті дня та даємо зразки документів. І трохи професійного гумору


Отримати трудову книжку без звільнення можна


Роботодавець під час дії воєнного стану може видати трудову книжку працівнику, навіть без його звільнення або оцифрування паперової трудової книжки. Як це зробити? Відповідь за посиланням.


А могли б відпочивати...


У Держпраці нагадали, що в мирний час святкові дні 1 та 8 травня не враховуються в тривалість щорічних відпусток. Однак під час воєнного стану діють інші правила, про які ви можете дізнатися за посиланням.


Бронювання через Дію – шокуюча «легкість»


На сайті Кабміну з’явився проєкт Постанови про внесення змін до Порядку бронювання за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану. Це той самий Порядок №76, за яким останні 15 місяців роботодавці бронюють своїх працівників. Що нового заявилося в проєкті – далі в публікації.


Деталі, як і завжди, чекають вас на нашому сайті 👇


Стаття та відео тут


🔥 Гарячий документ тижня


Колеги, підготували для вас зразок Наказу про звільнення за власним бажанням працівника з роботи за сумісництвом. Зразок відповідає вимогам ДСТУ 4163:2020


Завантажуйте зразок наказу безкоштовно.


Не завжди винен бухгалтер


Якщо у зв’язку з воєнними діями бухгалтер не має фактичної можливості здійснювати нарахування заробітної плати у встановлені строки – він не може бути притягнутий до відповідальності. Які поради Держпраці надає роботодавцям для своєчасної виплати заробітної плати, дізнавайтеся тут.


Для звільнення за станом здоров'я потрібен документ


Звільнення за невідповідність займаній посаді через стан здоров'я відбувається у випадку, коли працівник відмовляється від переведення на іншу роботу або в разі відсутності відповідних вакансій. Перелік документів, які підтверджують невідповідність працівника займаній посаді за станом здоров’я, тут.


Звільнення колаборанта через згоду профспілки


Законопроєкт №7731, прийнятий ВРУ, передбачає додаткову умову для звільнення колаборантів на підприємствах критичної інфраструктури – згода профспілок. Кабмін має три місяці на розробку детальних правил. Працівників, які працюють на підприємствах критичної інфраструктури, зобов’яжуть надавати визначену інформацію роботодавцю. Деталі викладено тут.


Корисно для кадровика


  1. Не потрібно подавати до ДПС повідомлення про прийняття на роботу за ЦПД.
  2. Одинока мати або батько можуть оформити грошову допомогу на дитину через Дію.


Новини підготувала


Ваша мріє про святкові вихідні у мирний час Редакція