Штраф за військовий облік: коли сплачувати у подвійному розмірі

Рада у другому читанні прийняла Закон про збільшення адмінштрафів за порушення призовниками військовозобов'язаними резервістами правил військового обліку. Тож коли сплачувати доведеться у подвійному розмірі - у публікації


Верховна Рада у другому читанні прийняла Закон (законопроєкт від 25.12.2023 №10379) про збільшення адміністративних штрафів за порушення призовниками військовозобов'язаними резервістами правил військового обліку (ст. 210 КпАП «Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку» і ст. 2101 КпАП «Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію»).


Закон набирає чинності з дня наступного за днем його опублікування, тобто розмір штрафів становитиме:


  1. для громадян - до 25500 грн (за ст. 210 та 210 КпАП)
  2. для посадових осіб - до 59500 грн (за ст. 2101 КпАП)


На громадян можуть накласти штраф за те, що вони не стоять на військовому обліку, не з'явилися за повісткою, не уточнять свої дані до 17 липня.


А посадових осіб може очікувати штраф за неведення чи неналежне введення військового обліку.

Але що загрожує особам, які визнані винними і не сплатили штраф добровільно?

Наприклад, керівник ТЦК розглянув справу і постановив виплатити штраф відповідно до ст. 307 КпАП.


Штраф має бути сплачений порушником не пізніше як через 15 днів з дня вручення йому постанови про накладення штрафу, а в разі оскарження такої постанови - не пізніше, як через 15 днів з дня повідомлення про залишення скарги без задоволення.


Якщо штраф не буде сплачений у зазначені терміни, то постанова передається для примусового виконання для виконавчої служби і в такому випадку сума штрафу подвоюється, а крім того, стягується виконавчий збір. Це визначено в ст. 308 КпАП.


Тож в разі несплати штрафу через 15 днів замість боргу 25500 грн у громадянина, виникне борг на суму 51000 грн, а у посадових осіб ця сума може сягнути 119000 грн. Крім того, сюди додається ще й виконавчий збір. Тож сума виходить чимала.


Якщо ж на думку особи штраф було накладено незаконно, постанову про порушення слід оскаржити до суду протягом 10 днів з дня її винесення.


Джерело: kadroland


Статті на тему:


Новий розмір штрафу за військовий облік - 59500 грн! Закон прийнято!

Мобілізаційні порушення і штрафи: маємо чим заспокоїти!