Як отримати статус критично важливого підприємства для бронювання: три критерії для визначення

Для здійснення бронювання військовозобов'язаних працівників, компанія має попередньо отримати статус критично важливого підприємства. Останніми змінами, що відбулись в червні, законодавець визначив чіткі підстави та механізм цієї процедури


Наприклад, отримати статус критичності можливо за наявності факту виконання робіт, надання послуг для Збройних Сил України, інших військових формувань. Проте, далі в публікації зосереджуємось на отриманні статусу критичного підприємства, що забезпечує функціонування економіки та життєдіяльності населення.


Три критерії, за якими підприємства визначають критично важливим  


Постановою КМУ №76 затверджено критерії та порядок, за якими здійснюється визначення підприємств критично важливими.  


Зазвичай, підприємство може отримати статус критично важливого для забезпечення функціонування економіки та життєдіяльності населення в особливий період, у випадку відповідності трьом критеріям із семи затверджених, а саме:  

 

  1. загальна сума сплачених податків, зборів, платежів до державного і місцевих бюджетів протягом звітного податкового року перевищує еквівалент 1,5 млн. євро; 
  2. сума надходжень в іноземній валюті, крім кредитів і позик, за звітний податковий рік перевищує еквівалент 32 млн. євро; 
  3. підприємство має стратегічне значення для економіки і безпеки держави та включено до відповідного переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави; 
  4. підприємство має важливе значення для галузі національної економіки чи забезпечення потреб територіальної громади; 
  5. відсутність заборгованості із сплати ЄСВ; 
  6. розмір середньої заробітної плати застрахованих осіб – працівників на підприємстві за останній календарний квартал становить не менше розміру середньої заробітної плати у регіоні за IV квартал 2021 р.;
  7. підприємство є резидентом Дія Сіті. 

 

Найпростішими для виконання є критерії, що стосуються розміру середньої заробітної плати на підприємстві та факт відсутності заборгованості зі сплати ЄСВ. Третій критерій, який є сенс обирати – важливе значення для галузі національної економіки чи забезпечення потреб територіальної громади. 


Розмір середньої зарплати та відсутність заборгованості з ЄСВ: порядок та способи підтвердження 


Для отримання довідки, що підтверджує відсутність заборгованості зі сплати ЄСВ, необхідно в електронній або письмовій формі подати заяву про надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи. При цьому, при формуванні заяви вказується посилання на нормативно-правовий акт, яким передбачено необхідність підтвердження відсутності заборгованості, а саме – постанова КМУ №76. 


В частині зазначення органу, до якого буде подано довідку з метою визначення підприємства критично важливим, – вказується найменування цього органу.

Наприклад, Міністерство охорони здоров’я України.

Така довідка зазвичай видається протягом 1-2 робочих днів та діє протягом 10 к. дн. з моменту її видачі. Тому необхідно ретельно стежити за тим, щоб на момент розгляду звернення, строк дії не закінчився.  


Іншим способом підтвердження відсутності заборгованості зі сплати ЄСВ – є отримання витягу з інформаційної системи органів ДПС щодо статусу розрахунків платника з бюджетом.


Порядок дій той самий – в електронній або в письмовій формі подається заява про видачу витягу. Період за який видається витяг, необхідно вказувати з 01 числа періоду по 01 числа місяця, в якому планується звернення для отримання статусу критичності.

Наприклад, з 01.01.2024 по 01.07.2024. Якщо буде вказана інша кінцева дата періоду, наприклад, 11.07.2024, контролюючий орган відмовить у видачі витягу.  

При цьому, витяг, на відміну від довідки, засвідчується керівником підприємства, в той час як довідка про відсутність заборгованості містить електронні засоби зчитування, та може подаватись без додаткового засвідчення. 


Розмір середньої заробітної плати підтверджується довідкою в довільній формі, викладеній на бланку підприємства за підписом керівника. Водночас, у зв’язку з такою невизначеністю, різні органи можуть висувати свої власні вимоги до стандартів її оформлення.

Наприклад, вимоги щодо зазначення таблиці з помісячним розрахунком середньої заробітної плати, або навпаки, тільки середньої заробітної плати за останній календарний квартал. 

Галузеві та регіональні критерії 


Якщо підтвердження перших двох критеріїв достатньо просте – отримання довідки/витягу про відсутність заборгованості із сплати ЄСВ та створення довідки про розмір середньої зарплати, то із останнім, третім, необхідно попрацювати.  


Отже, для того, щоб зрозуміти, чи відповідає конкретне підприємство третьому критерію, необхідно ознайомитись з наказами та розпорядженнями відповідних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та органів державного управління.  


Станом на зараз кожне міністерство, кожна обласна військова адміністрація розробила та затвердила свої критерії. Так, якщо органи виконавчої влади – міністерства розробляли критерії в залежності від сфери діяльності, то критерії обласних військових адміністрацій стосуються потреб відповідної територіальної громади.  


Але не тільки міністерства та ОВА мають свої затверджені критерії. Держстат України, Держпродспожив служба України та інші окремі органи також їх мають. Тому, саме з використанням наказів таких органів, можна підібрати критерії, яким відповідає підприємство.  


До прикладу, якщо компанія працює у сфері аграрної промисловості, слід звернутись до Наказу Мінагрополітики, яким було затверджено відповідні критерії, якщо у сфері виробництва лікарських засобів – до МОЗ України тощо. 


При цьому, якщо за профілем діяльності не можливо знайти ті критерії, яким може відповідати компанія, варто проаналізувати критерії затверджені розпорядженням відповідної обласної військової адміністрації, адже обласні адміністрації розробляють досить загальні критерії, яким можуть відповідати підприємства різних профілів діяльності.  


Пакет документів, що додається до звернення та строки їх дії 


Незалежно від суб’єкта, до якого направляється звернення для отримання статусу критичності, крім зазначених раніше підтвердних документів, до звернення необхідно також додати інформацію про подання підприємством податкової звітності за останній календарний квартал, разом із підтвердженням її прийняття контролюючим органом.

Наприклад, це може бути податкова декларація з податку на прибуток з Квитанцією №2 про її прийняття контролюючим органом. 

Всі документи, що подаються для отримання статусу критичного мають бути засвідчені у встановленому законодавством порядку.


Також, бажано, попередньо зв’язатись із суб’єктом, до якого планується звернення для отримання статусу критичності, для уточнення способу подання та вимог комісії, що розглядає звернення підприємств, до оформлення документів та обґрунтувань, що подаються.  


Перед поданням документів, бажано перевірити їх актуальність. Так, наприклад, строк дії довідки про відсутність заборгованості зі сплати ЄСВ – всього 10 днів з моменту її видачі. Договори, що подаються для підтвердження тих чи інших обставин, мають бути діючими, а строк їх дії має бути не менше 3-х місяців з моменту подання звернення.  


Джерело: kadroland


Шаблони та зразки документів:


Звернення про визначення підприємства критично важливим