Чи можуть працівники під час сезонних робіт працювати більше за норму робочого часу

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь🕵️

На підприємстві триває період сезонної роботи під час якої деяких сезонних працівників залучаємо до роботи із перепрацюванням тижневої норми робочого часу. Чи потрібно робити положення щодо таких робіт для цієї групи людей? Чи як вийти з ситуації?

Ні, вам не потрібно робити подібне положення. А вихід із ситуації полягає у запровадженні для таких працівників підсумованого обліку робочого часу.


Отже, як ми сказали, оптимальним варіантом у вашій ситуації може бути запровадження підсумованого обліку робочого часу відповідно до ст. 61 КЗпП:

В окремих виробництвах, цехах, дільницях, відділеннях і на деяких видах робіт, де за умовами виробництва (роботи) не може бути додержана встановлена для даної категорії працівників щоденна або щотижнева тривалість робочого часу, допускається за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації запровадження підсумованого обліку робочого часу з тим, щоб тривалість робочого часу за обліковий період не перевищувала нормального числа робочих годин.

Як відомо, із сезонними працівниками укладають строковий трудовий договір на строк не більше ніж на 6 місяців. А отже, під час запровадження підсумованого обліку для сезонних працівників доцільно за обліковий період брати декаду, місяць, квартал, півріччя. Графік роботи для таких сезонних працівників потрібно спланувати так аби за обліковий період вони відпрацювали норму робочого часу. Водночас в межах періоду за різні тижні можуть бути відхилення від норми. Якщо ж за обліковий період працівники відпрацюють більше за норму доведеться оплатити надурочні години.


👌 Сервіс «Особистий Консультант» це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання.

Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал», «Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: kadroland


Статті на тему:


Трудові відносини із сезонними працівниками


Шаблони та зразки документів:


Наказ про запровадження режиму підсумованого обліку робочого часу

Форма розрахунку відхилень фактично відпрацьованого часу від нормативного при підсумованому обліку робочого часу