Суд підтримав правомірність мобілізації заброньованого працівника

Право на відстрочку від призову на військову службу повинно бути реалізоване військовозобов`язаним шляхом вчинення ним активних дій та оформлення його у відповідний спосіб ТЦК

Положеннями Правил військового обліку призовників, військовозобов`язаних та резервістів, затверджених постановою КМУ від 30.12.2022 №1487, призовники, військовозобов`язані та резервісти повинні, в тому числі, особисто:


  1. повідомляти в семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну персональних даних, зазначених у статті 7 Закону України «Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов`язаних та резервістів»,
  2. а також надавати зазначеним органам документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».


Тобто, з метою ведення ТЦК спеціального обліку військовозобов`язаних, резервістів, які мають право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, на військовозобов’язаних покладено обов`язок своєчасно повідомляти орган, в якому вони перебувають на військовому обліку, про наявність таких підстав.


Отже, право на відстрочку від призову на військову службу повинно бути реалізоване військовозобов`язаним шляхом вчинення ним активних дій та оформлення його у відповідний спосіб ТЦК. При цьому реалізація такого права може бути здійснена лише до моменту набуття ним статусу військовослужбовця.


Матеріали справи не містять доказів того, що під час проведення мобілізаційних процедур, громадянин надав ТЦК будь-які документи для підтвердження наявності у нього підстав для відстрочки від мобілізації у зв`язку з бронюванням та оформлення права на відстрочку від призову на військову службу у встановлений законодавством спосіб.


І він сам не заперечував той факт, що докази свого бронювання під час призову на військову службу він не надавав.


Отже, за результатами розгляду даної адміністративної справи протиправність дій ТЦК щодо призову в порядку мобілізації та зарахування громадянина до складу особового складу військової частини не знайшли свого підтвердження. А тому у задоволенні позову йому відмовили.


Джерело: рішення Закарпатського окружного адмінсуду від 16.05.2024 у справі № 260/1111/24