Як перевести працівника на дистанційну роботу на час воєнного стану

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь🕵️

Дизайнера ТОВ, потрібно перевести на дистанційну роботу, так як наразі він немає змоги добиратися до офісу. Який наказ потрібно видати? Як табелювати для виплати зарплати?

На час воєнного стану дистанційну роботу можна запровадити за наказом керівника. Табелювати роботу працівника потрібно так само як при звичайному виконанні роботи.


Перш за все нагадаємо, що згідно п. 61 ч. 1 ст. 24 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП) трудовий договір про дистанційну роботу укладають, в письмовій формі. Мінекономіки наказом від 05.05.2021 № 913-21, на виконання припису ч. 2 ст. 602 КЗпП, затвердило Типову форму трудового договору про дистанційну роботу (далі – типова форма).


Отже, одним із можливих варіантів запровадження дистанційної роботи може бути укладення письмового трудового договору. Це дозволить у майбутньому не згадувати про його оформлення.


Утім відповідно до ч. 11 602 КЗпП, зокрема, на час воєнного стану дистанційна робота може запроваджуватися наказом роботодавця без обов’язкового укладення трудового договору про дистанційну роботу в письмовій формі. З таким наказом працівник ознайомлюється протягом двох днів з дня його прийняття, але до запровадження дистанційної роботи. У такому разі норми ч. 3 ст. 32 КЗпП не застосовують.


Отже, наразі ви можете або самостійно за наказом впровадити дистанційну роботу, або зробити це за заявою працівника.


Якщо договір письмовий, то його укладають за типовою формою.


Якщо ж запроваджуєте дистанційну роботу наказом, то у ньому слід визначити умови керуючись типовою формою. Так у наказі потрібно, зокрема, визначити такі умови:


  1. строк, на який запроваджуєте дистанційну роботу – скажімо, на період дії воєнного стану;
  2. чи поширюються на працівника правила внутрішнього трудового розпорядку;
  3. які особливості регулювання робочого часу, наприклад гнучкий режим робочого часу;
  4. який період відключення, під час якого працівник може переривати будь-який інформаційно-телекомунікаційний зв’язок із роботодавцем;
  5. чи забезпечує роботодавець працівника необхідними для виконання ним своїх обов’язків обладнанням, програмно-технічними засобами та засобами захисту інформації;
  6. які засоби електронного зв’язку (електронна пошта, номер телефону, мобільний додаток тощо);
  7. який порядок і строки подання звітів про виконану роботу.
Увага: працівник самостійно визначає місце роботи і виконує роботу поза робочими приміщеннями чи територією роботодавця (п. 4 р. І типової форми). А отже, працівник може виконувати роботу і за кордоном

В табелі обліку використання робочого часу, дистанційну роботу фіксуємо аналогічно до роботи, яка виконується в офісі. Зокрема, якщо використовуєте табель за формою П-5 та позначення наведені у ньому, час роботи вказуємо буквеним кодом «Р» або цифровим кодом «01».


👌 Сервіс «Особистий Консультант» це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання.


Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал», «Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: kadroland


Стаття на тему:


Дистанційна робота: як запровадити і припинити


Шаблони та зразки документів:


Типова форма трудового договору про дистанційну роботу

Заява про перехід на дистанційну роботу на період воєнного стану

Наказ про перехід на дистанційну роботу працівника