Профспілки вказують, що МЗП на 2024 рік нижче фактичного прожиткового мінімуму

СПО профспілок наполягали встановити МЗП на 2024 рік у розмірі 9800 грн, що не нижче фактичного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб з урахуванням прогнозного індексу споживчих цін

Голова ФПУ Григорій Осовий на своїй сторінці у Facebook зазначив:

Консолідована пропозиція СПО профспілок України встановити мінімальну зарплату у 2024 році на рівні реального прожиткового мінімуму 9800 грн (~260 євро) або 50% від середньої зарплати (норма в ЄС), не підтримана урядовцями і бізнесом

Також він навів інформацію про розмір МЗП у Молдові. Представники уряду і роботодавці Молдови пропонують 5000 лей (~262 євро) – ріст +25%, а профспілки 5850 лей (~306 євро).


Він зазначив, що Україна і Молдова – країни кандидати в члени ЄС, які мають зобов'язання для подальшого поступу. Проте Україна на сьогодні знаходиться на останньому місці в Європі за рівнем державної гарантії оплати праці.


Голова ФПУ задається питанням, як утримати українців від трудової міграції закордон? Адже навіть соціальна допомога нашим біженцям, наприклад у Ірландії, з безкоштовним проживанням у готелі становить 800 євро на місяць.


Нагадаємо, СПО об’єднань профспілок в пропозиціях до проєкту держбюджету на 2024 рік наполягали на встановленні МЗП не нижче фактичного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб з урахуванням прогнозного індексу споживчих цін (за попередніми розрахунками 9435 грн).


Джерело: Федерація професійних спілок