Готуються законопроєкти про скасування відстрочки для студентів та для деяких військовозобов'язаних

У парламенті ведуться активні роботи щодо напрацювання змін у сфері мобілізації, військового обліку та проходження військової служби

У парламенті напрацьовують зміни щодо мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. Що саме готують депутати та що відомо про ключові норми нових законопроєктів, розглянемо тезисно.


Законопроєкт № 10313 вводить відпустки для військовослужбовців при народженні дитини, яких на сьогодні немає, і відпустки до 12 місяців після поранення та лікування.


В законопроєкті №10313 прописаний облік строку військової служби для нарахування пенсії. Наприклад, якщо людина проходить військову службу в умовах воєнного стану, то в неї місяць рахується за два. Якщо бере безпосередню участь у бойових діях – тоді місяць за чотири.


Законопроєкт, що готувався міжвідомчою робочою групою, передбачає після введення воєнного стану, військовозобов'язані мають з'явитись до ТЦК, резервісти – до військових частин.


Ще один законопроєкт, який «дошліфовується», уточнює підстави для відстрочки від призову. Військовозобов'язаний, що має на утриманні недієздатних або неповнолітніх, має право на відстрочку, якщо немає інших законних опікунів.


Скасування відстрочки від мобілізації для осіб, що здобувають ще одну вищу освіту. Якщо ж людина пішла здобувати наступний рівень освіти – наприклад, після магістерського ступеня йде на аспірантуру – тоді відстрочка залишається.


Джерело: РБК-Україна