Очікується оновлення процедури бронювання

Ігор Фоменко, заступник Міністра економіки України, розповів про те, як відбувається бронювання працівників наразі. Він також зазначив, що в процесі оновлення процедури бронювання будуть внесені певні зміни з метою поліпшення цього процесу

Міноборони готує пакетні зміни, включаючи оновлену процедуру бронювання. Деталі процедури та її елементи (мобілізація, бронювання, відпустки військовослужбовцям і т. д.) будуть анонсовані після їх узгодження. Основна ідея полягає в тому, щоб зробити процес бронювання більш зрозумілим та прозорим.


Варто зауважити, що е-бронювання вже також було напрацьовано та направлено на погодження. Від е-бронювання країна жодним чином не відмовляється. Це буде експериментальний проект, терміном, ймовірно, на 2 роки (паперові бронювання також будуть залишатись).


В контексті чинної системи бронювань, можна виділити кілька аспектів, зокрема:


  1. забронювати можна до 50% від військовозобов’язаних (на місяць бронюються ті, у кого є неточності в даних (тобто, вони потребують уточнення) і на 6 місяців – у кого все в порядку;
  2. якщо людина не стоїть на військовому обліку – вона заброньованою бути не може).


Бронювання підприємству надається на час поки його визначено критично важливим (наразі такий статус дається на 1 рік). Коли підприємство продовжує статус критичності, тоді і перебронювання відбувається.


Щодо затримок з погодженнями бронювань, доцільно вести комунікацію як з Мінекономіки, так і з Генштабом, але бронювання продовжують погоджуватись. Тож, сподіваємось, цифровізація частково прибере цю ситуацію.


Щодо перевірки інформації про військовозобов’язаних в «Дія» Ігор Фоменко, заступник Міністра економіки України, пояснив, що є така система «Оберіг», через яку інформація переводиться з паперового в електронний варіант. Наразі Міноборони та Мінцифри кинули всі сили для внесення інформації в «Оберіг». І там можна буде перевіряти свої військово-облікові дані з обмеженим доступом. Однак, поки про терміни поки говорити важко.


Лунала також інформація, що списки військовозобов’язаних потрібно буде погоджувати в ТЦК. Пан Ігор Фоменко підтвердив, що такі ініціативи від Міноборони поступали, проте Мінекономіки такі ініціативи не підтримало.


Джерело: Європейської Бізнес Асоціації