Вимога роботодавця надавати пояснення щодо запізнення на роботу не є мобінгом

У роз’ясненні фахівці Держпраці зазначають, що не є мобінгом вимоги роботодавця щодо належного виконання працівником трудових обов’язків, зміна робочого місця або посади працівника; розміру оплати праці в порядку, встановленому законодавством, колективним або трудовим договором

Питання до Держпраці: чи вважається вимога роботодавця надавати пояснення з приводу запізнення на роботу мобінгом?


Зазначимо, що мобінг, або цькування, включає систематичні та умисні дії або бездіяльність роботодавця, спрямовані на приниження гідності працівника. У цьому випадку, вимога пояснень не відповідає критеріям мобінгу.


Крім того, законодавство також визначає різні форми психологічного та економічного тиску, але вимога пояснень з приводу запізнення на роботу там серед них не згадується.


Водночас Держпраці зазначає, що вимоги роботодавця щодо належного виконання працівником трудових обов’язків, зміна робочого місця, посади працівника або розміру оплати праці в порядку, встановленому законодавством, колективним або трудовим договором, не вважаються мобінгом (цькуванням). І тут ключовий момент «у порядку, встановленому законодавством». Тож ці всі дії з боку роботодавця повинні бути належним чинном оформленні.


Отже, вимога пояснень з приводу запізнення на роботу не може вважатися проявом мобінгу згідно з позицією Держпраці.


Джерело: Держпраці