Пропозиції уряду щодо змін для жінок у новому законопроєкті про мобілізацію

Урядовий законопроєкт №10449 передбачається, що жінки можуть бути призвані на військову службу лише за умови добровільної згоди

У законопроєкті №10449 йдеться про те, що жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров'я та віком, і які закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов'язаних.


В проєкті закону №10449 вказано:

Жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час в добровільному порядку (п. 12)

Зауважимо, що у попередній редакції у пункті 12 формулювання «в добровільному порядку» не було зазначено. Тоді йшлося про те, що жінки, які «перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час».


Також в новому законопроєкті зазначається, що у мирний час – коли не діє режим воєнного стану – жінки можуть бути прийняті на військову службу та службу у військовому резерві «тільки в добровільному порядку (за контрактом)».


Крім того, в законопроєкті вказується:

Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в затвердженому Міноборони переліку, та які придатні до проходження військової служби за станом здоров'я та віком, крім зазначених в абзаці першому цієї частини, беруться на військовий облік військовозобов’язаних за їх бажанням

Джерело: РБК-Україна