Норматив з працевлаштування осіб з інвалідністю: який розмір санкцій за невиконання?

За невиконання нормативу із працевлаштування осіб з інвалідністю роботодавцю нараховуються адміністративно-господарські санкції, які надходять до електронних кабінетів на порталі ПФУ

Норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю встановлений ст. 19 Законом України від 21.03.1991 №875-XII «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» у розмірі:


  1. одне робоче місце  якщо у роботодавця працює від 8 по 25 осіб;
  2. 4% середньооблікової кількості штатних працівників  якщо кількість працівників перевищує 25 осіб (тобто 26 і більше). 
Важливо! Цей норматив потрібно виконати навіть зараз, під час воєнного стану та відсутності звітування про виконання квоти 4%

Роботодавці, які використовують найману працю, самостійно розраховують кількість робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю відповідно до встановленого нормативу і здійснюють працевлаштування осіб з інвалідністю у рахунок нормативу робочих місць.


За невиконання нормативу до роботодавців застосовуються адміністративно-господарські санкції, передбачені ст. 20 Закону № 875. Отже, за кожне робоче місце, призначене для особи з інвалідністю і не зайняте нею, роботодавцю нараховуються санкції в розмірі:


  1. половини середньої річної зарплати у цього роботодавця – якщо у нього кількість працівників від 8 до 15 осіб;
  2. середньої річної зарплати у цього роботодавця – якщо кількість працівників 15 і більше.


Нагадаємо, що раніше роботодавці самостійно розраховували суму санкцій за невиконання нормативу із працевлаштування осіб з інвалідністю. Але зараз цей звіт не подається, а розрахунком адміністративно-господарських санкцій займається Фонд соцзахисту осіб з інвалідністю. 

Такий розрахунок розсилається у формі електронного документа через електронні кабінети на вебпорталі електронних послуг ПФУ

Адміністративно-господарські санкції сплачуються підприємствами самостійно в строк до 15 квітня року, наступного за роком, в якому відбулося порушення нормативу, встановленого частиною першою ст. 19 Закону №875.


Порушення термінів сплати адміністративно-господарських санкцій тягне за собою нарахування пені. Пеня обчислюється виходячи з 120% річних облікової ставки НБУ, що діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки за весь її строк.


Додамо, що за невиконання нормативу до посадових осіб роботодавця може бути застосований адміністративний штраф на підставі ч. 2 ст. 188-1 КУпАП в розмірі від 10 до 20 НМДГ (від 170 до 340 грн).


Джерело: Держпраці