Норматив з працевлаштування осіб з інвалідністю: хто має виконувати

Підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій осіб з інвалідністю, ФОПи, самостійно здійснюють працевлаштування осіб з інвалідністю у рахунок нормативів робочих місць

Хто здійснює працевлаштування осіб з інвалідністю в рахунок нормативів?

У Держпраці відповіли, що підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій осіб з інвалідністю, фізичні особи, які використовують найману працю, самостійно здійснюють працевлаштування осіб з інвалідністю у рахунок нормативів робочих місць. Це передбачено ст. 19 Закону України від 21.03.1991 №875-XII «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні».


Нагадаємо, норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю встановлений ст. 19 Закону №875 у розмірі: 


  1. одне робоче місце – якщо у роботодавця працює від 8 по 25 осіб;
  2. 4 % середньооблікової кількості штатних працівників – якщо кількість працівників перевищує 25 осіб (тобто 26 і більше). 
Важливо! Цей норматив потрібно виконати навіть зараз, під час воєнного стану та відсутності звітування про виконання квоти 4 % 

За невиконання нормативу із працевлаштування осіб з інвалідністю на роботодавця накладаються адміністративно-господарські санкції.


Адміністративно-господарські санкції сплачуються підприємствами самостійно в строк до 15 квітня року, наступного за роком, в якому відбулося порушення нормативу, встановленого частиною першою ст. 19 Закону №875.


Їх розрахунок надсилається у формі електронного документа через електронні кабінети підприємств, фізичних осіб, які використовують найману працю, на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду.


Порушення термінів сплати адміністративно-господарських санкцій тягне за собою нарахування пені. Пеня обчислюється виходячи з 120% річних облікової ставки НБУ, що діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки за весь її строк.


Додамо, що за невиконання нормативу до посадових осіб роботодавця може бути застосований адміністративний штраф на підставі ч. 2 ст. 188-1 КУпАП в розмірі від 10 до 20 НМДГ (від 170 до 340 грн).


Джерело: Держпраці