Про психіатричний огляд 21-ї категорії працівників. Збільшення трудових штрафів з 01.04.2024. Звільнення «строковика». 🙋‍♀️ Ранковий кадровик від 19.03.2024

Про психіатричний огляд 21-ї категорії працівників. Збільшення трудових штрафів з 01.04.2024. Звільнення «строковика»


Періодичні психіатричні огляди для працівників 21-ї категорії


З 11 березня діє наказ МОЗ №139, що затверджує перелік працівників, які для виконання окремих видів діяльності підлягають періодичному психіатричному огляду.

Перелік налічує 21 категорію осіб

Наприклад, працівники фармацевтичних підприємств, аптечних закладів, мають проходити психіатричний огляд один раз на рік. Детальніше за посиланням.


Компенсація днів щорічної відпустки: як бачить розрахунок Мінекономіки


Дні щорічної відпустки для цілей компенсації при звільненні потрібно розділити (за періоди до 31 грудня 2023 року і з 1 січня 2024 року). Про причини поділу та механізм розрахунків – в публікації.


Розрахунки, наведені у матеріалі, можете перевірити за допомогою нашого калькулятора «Днів щорічних відпусток».


Зростуть штрафи за неоформлених працівників


У зв'язку зі зростанням мінімальної зарплати з 1 квітня до 8000 грн, зростуть і розміри штрафів за неоформлених працівників. Отже, з 1 квітня сума штрафу буде складати 80 тис. грн. Але є умова для звільнення від відповідальності, про яку ми розповідаємо тут.


Тихе англійське прощання


Чи має роботодавець повідомляти працівника про закінчення дії строкового трудового договору? У Держпраці відповіли, що це не обов'язково.


За посиланням розповідаємо про обов’язкові дії роботодавця у разі закінчення дії строкового трудового договору.


Адаптація як запорука ефективності


Прихід нового колеги в колектив майже завжди супроводжується хвилюванням не тільки для новачка, але й для колективу. Завдання HR полягає у забезпеченні максимального комфорту та ефективності для всіх учасників процесу.


В перші тижні у новачка складається загальне враження про компанію, про атмосферу, про цінності, і саме в цей період він вирішує чи готовий він працювати в компанії, та формується його залученість і лояльність.


Деталі, як і завжди, чекають вас на нашому сайті 👇


Новий інструмент підтримки ВПО від Мінсоцполітики


Мінсоцполітики пропонує надавати ВПО субсидію на оренду житла. Її розмір враховуватиме вартість оренди у певному регіоні або населеному пункті країни. Наразі даний проєкт рішення на погодженні в Уряді.


Корисно для кадровика


  1. Лікарняний для призначення допомоги по вагітності та пологах роботодавець розглядає після набуття ним статусу «готовий до сплати».
  2. Держпраці нагадує про підвищення розміру мінімальної заробітної плати.


Новини підготувала


Ваша боляче не виходить смішна не дуже Редакція