Працівники з інвалідністю мають «особливі» трудові права та гарантії

Держава надає ряд гарантій для працівників з інвалідністю. Ці гарантії діють не тільки при прийомі на роботу, але й протягом всього процесу роботи. Наприклад, можливо встановлення режиму неповного робочого дня/тижня та інших пільгових умов праці

Фахівці Держпраці проінформували про низку вимог, щодо трудових гарантій для працівників з інвалідністю, яких варто дотримуватись, зокрема:


  1. при прийомі на роботу відповідно до ч. 3 ст. 26 КЗпП не встановлюються випробування для осіб з інвалідністю, направлених на роботу відповідно до рекомендації медико-соціальної експертизи.
Зауважимо: випробування може установлюватися усім категоріям працівників під час дії воєнного стану
  1. інвалідність є поважною причиною для розірвання трудового договору, укладеного на визначений строк (ч. 1 ст. 39 КЗпП);
  2. при скороченні чисельності чи штату працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва при рівних умовах продуктивності праці і кваліфікації перевага в залишенні на роботі надається особам з інвалідністю внаслідок війни (п. 5 ч. 2 ст. 42 КЗпП).


Згідно з ст. 172 КЗпП, за бажанням особи з інвалідністю або за вимогами його індивідуальної програми реабілітації, йому може встановлюватися режим роботи на умовах неповного робочого дня (неповного робочого тижня) та пільгові умови праці.


Працівники з інвалідністю, які недавно влаштувалися на роботу та ще не відпрацювали перших шість місяців на цьому підприємстві, можуть скористатися своїм правом піти в щорічну оплачувану відпустку повної тривалості ще до настання шестимісячного терміну їхньої безперервної роботи на цьому підприємстві (ч. 7 ст. 10 Закону України «Про відпустки»).


Працівники, які вже тривалий час працюють на підприємстві, за своїм бажанням мають право піти у щорічну відпустку в зручний для них час (ч. 13 ст. 10 Закону України «Про відпустки»).


Згідно з ст. 6 Закону України «Про відпустки» тривалість щорічної основної відпустки для працівників з інвалідністю становить:


  1. 30 календарних днів, особам з інвалідністю I і II групи;
  2. 26 календарних днів, особам з інвалідністю III групи.


Джерело: Держпраці