Відстрочка для студентів та аспірантів: хто втратить право за новим Законом?

Прийняття нового мобілізаційного закону не позбавило права на відстрочку здобувачів освіти. Та з прийняттям нового мобілізаційного закону з’явилися додаткові умови, за яких таке право зберігатиметься й надалі


Нові законодавчі підстави набуття права на відстрочку


За новою версією ст. 23 Закону про мобілізацію призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають:


  1. здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий у послідовності, визначеній у ч. 2 ст. 10 Закону Про освіту;
  2. докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури.


«Мультімагістри» та право на відстрочку


Право на відстрочку для здобувачів диплому магістра є неоспорюваним як за старими, так і за новими нормами Закону про мобілізацію. Але останні законодавчі зміни позбавляють такого права магістрів, які вирішили ще раз здобути освіту аналогічного рівня, тобто ще раз стати магістрами. Але це не означає, що відразу після набуття чинності нового закону ці категорії студентів можуть бути мобілізовані. Згідно пункту 2 розділу ІІ «Прикінцевих перехідних положень» громадяни, які мали право на відстрочку під час навчання, у разі втрати цього права відповідно до ст. 23 Закону про мобілізацію, зберігають таке право до кінця навчального року.


Таким чином, власникам диплома магістра, які бажають й надалі навчатися, маючи право на подальшу відстрочку, необхідно вступати до аспірантури, оскільки здобуття ще однієї освіти аналогічного рівня не звільняє від мобілізації.


Нормативно-правове забезпечення


Законопроєкт №10449 - Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку від 30.01.2024 № 10449.

Закон Про освіту - Закон України від 05.09.2017 № 2145-VIII «Про освіту».

Закон про мобілізацію - Закон України від 21.10.1993 № 3543-XII «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».


Джерело: kadroland