Про продовження «декрету». Оповіщення роботодавцями військовозобов’язаних. Звільнення за колабораціонізм. Графік сумісника. 🙋‍♀️ «Ранковий кадровик» від 06.06.2024

Коротко, структурно, зрозуміло розповідаємо про головні новини. Радимо кращі статті дня та даємо зразки документів. І трохи професійного гумору


Не називайте ЦЕ відпусткою


Відпустка при народженні дитини має бути надана не пізніше ніж протягом 3 місяців і використана не пізніше 104-го дня з дня народження дитини. Які документи має подати батько дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, для оформлення цієї відпустки, розповідаємо тут.


Зміни у ВО та бронюванні


У п’ятницю 7 червня 10:00 запрошуємо вас на безкоштовний вебінар, де обговоримо актуальні запитання щодо військового обліку:


  1. Повістки на підприємстві: вручати чи ні?
  2. Доставляти до ТЦК військовозобов’язаного чи ні?
  3. Оновили Правила військового обліку: ознайомлювати працівників під підпис чи ні? 
  4. Військовозобов’язана жінка: приймати на роботу чи ні?
  5. Бути економічному бронюванню чи ні?


Прямувати на трансляцію


Права особливих працівників


Фахівці Держпраці зазначають, що встановлення інвалідності працівнику роботодавець не в праві розглядати, як підставу для звільнення з роботи. Але роботодавець має право звільнити працівника за станом здоров’я у визначених випадках, про які ми розповідаємо тут.


Продовження «декрету»: коли оплачувати +14 к. дн.


Працівниці видали додатковий листок непрацездатності по вагітності та пологах на 14 днів. Коли потрібно оплачувати лікарняний? Чи потрібно визначати нову середню?


Читати статтю


Колаборантів вслід за кораблем


ВРУ 4 червня повторно прийняла Закон про звільнення за колабораціонізм після вето Президента. Він набуде чинності через три місяці з дня його опублікування. Деталі Закону за посиланням.


Відпустки під час воєнного стану


У Держпраці роз’яснили деякі правила надання відпусток, які діють з 24 грудня 2023 р. Про зміни у відпустках дізнавайтеся за посиланням.


Як оповістити відсутніх працівників — поради від адвоката


З 18 травня діє новий порядок оповіщення працівників у разі отримання розпоряджень від ТЦК. Зокрема, керівники підприємств несуть відповідальність за неявку своїх військовозобов’язаних працівників до ТЦК. Розбираємося, як діяти у нашій статті.


Стаття та відео тут


Експерт завжди поруч


Експерт улюбленого кадровиками сервісу відповів на таке запитання: «Чи можна прийняти працівника за сумісництвом на 40 годинну робочу неділю з понеділка по п'ятницю, з режимом роботи з 09:00 по 18:00 на повну ставку? Чи потрібно від такого працівника отримати довідку з основного місця роботи?» Відповідь тут.


На 3 місяці продовжили бронювання — постанова КМУ


Бронювання автоматично продовжується на три місяці для тих, у кого діяла бронь від Мінекономіки на 7 травня 2024 року — постанова КМУ від 04.06.2024 №642.


Корисно для кадровика


  1. Звільнення відсутнього працівника: яку підставу краще вибрати.
  2. Сільськогосподарські роботи входять до переліку суспільно корисних робіт.
  3. Не дозволяється допускати неповнолітніх до важких видів робіт.


Тут на вас завжди чекають!


Наш Telеgram-канал — це кадрова спільнота, в якій ду-у-уже люблять підписників, дарують подаруночки, тримають руку на пульсі змін і завжди інформують щодо всіх робочих питань.


👉 Якщо ви не з нами, запрошуємо у кadroland live!


Новини підготувала


Ваша мріє з роботи в декрет, з декрету — на роботу Редакція