Чи можна трудову книжку звільненого направити поштою родичу працівника

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь 🕵️

Працівницю, яка перебуває за кордоном звільнено за її заявою. Копію наказу та розрахунковий лист надіслано в день звільнення електронною поштою. Працівниця так само електронною поштою надіслала заяву з проханням відправити її трудову книжку за конкретною адресою на ім’я родича, який знаходиться в Україні. Чи маємо ми право надіслати трудову книжку поштою на ім’я родича?

Роботодавець не має права направити трудову книжку звільненого працівника поштою на ім’я родича. Утім безвихідних ситуацій не існує.


Направлення трудової книжки родичу, це порушення норм Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) та Закону України від 05.02.2021 № 1217-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» (далі — Закон № 1217).


Так у ст. 47 КЗпП читаємо про те, що роботодавець зобов’язаний у день звільнення:


  1. видати працівникові копію наказу (розпорядження) про звільнення та письмове повідомлення про нараховані та виплачені йому суми при звільненні;
  2. розрахуватися з ним у строки, зазначені в ст. 116 КЗпП;
  3. видати належно оформлену трудову книжку або, на вимогу працівника, внести належні записи про звільнення до трудової книжки, що зберігає працівник.


А у п. 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону № 1217 зазначено, що роботодавець зобов’язаний у день звільнення видати належно оформлену трудову книжку працівнику, з яким укладений трудовий договір до набрання чинності Законом № 1217 та який звільняється до завершення процедури включення до реєстру застрахованих осіб Держреєстру соцстрахування відсутніх відомостей про трудову діяльність.


Зазначені законодавчі норми прямо передбачають, що отримати трудову книжку при звільненні має право працівник.


Коли працівник відсутній на роботі в день звільнення, роботодавець цього дня надсилає йому поштове повідомлення із вказівкою про необхідність отримати трудову книжку. Пересилати трудову книжку поштою можна тільки за письмовою згодою працівника (п. 4.2 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.93 р. № 58). Працівник у заяві може попросити надіслати трудову книжку на вказану ним адресу. Утім це положення не змінює законодавчих норм та не дає працівникові можливість погодити із роботодавцем іншого отримувача трудової книжки.


Отже, роботодавець зобов’язаний надіслати трудову книжку на будь-яку адресу, зазначену в заяві працівника, але адресатом має вказати саме працівника особисто.


Своєю чергою працівник, який не може отримати трудову книжку сам, зокрема, й на пошті в Україні, може реалізувати свої права та обов’язки через інститут представництва. А саме ваш працівник має право довірити одержати трудову книжку іншій особі.

Видати трудову книжку під розписку найближчим родичам (без довіреності) можна тільки у випадку смерті співробітника (п. 4.3 Інструкції № 58)

Для цього вашій колишній працівниці треба уповноважити іншу особу на одержання адресованого поштового відправлення за довіреністю, яку оформлюють в установленому законодавством порядку. Довіреність на одержання поштового відправлення може бути посвідчена нотаріально, посадовою особою організації, в якій довіритель працює, навчається, перебуває на стаціонарному лікуванні, або за місцем його проживання (ч. 4 ст. 245 ЦКУ). З огляду на те, що працівниця за кордоном, вона може оформити довіреність у консульстві або в іноземного нотаріуса (у другому випадку доведеться проставити апостиль або завірити переклад довіреності у нотаріуса в Україні).


Під час отримання відправлення Одержувачу необхідно буде пред'явити довіреність і паспорт.


В результаті, можете запропонувати працівниці:


  1. Оформити довіреність на іншу особу, яка отримає трудову книжку у поштовому відділенні або безпосередньо на підприємстві.
  2. Забрати трудову книжку на підприємстві, коли у неї з’явиться така можливість.


👌 Сервіс «Особистий Консультант» це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання.

Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал», «Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: kadroland