Неоновлення даних у ТЦК, ЦНАП, Резерв+: з 17 липня – штраф до 25500 грн, інша відповідальність

До 17 липня особи, які стоять на військовому обліку, повинні уточнити свої дані. Такі вимоги містять Прикінцеві та перехідні положення Закону № 3633



При цьому, свої дані повинні уточнити також призовники, жінки, які стоять на військовому обліку, особи, що оформили право на відстрочку, заброньовані працівники. Жодних виключень! Зробити це можна через ТЦК, ЦНАП або електронний кабінет, який наразі реалізовано через застосунок Резерв +.

До відома, нормативного документа, де згадується про Резерв+, немає

Відповідальність за (не)оновлення військово-облікових даних


Неуточнення персональних даних може розглядатися як порушення закону про оборону, мобілізаційну підготовку і мобілізацію (ст. 210-1 КУпАП), за що передбачено штраф в розмірі від 17 000 грн до 25 500 грн. Крім того, після 17 липня відповідно до п. 34 Порядку №560, повістки про виклик резервіста або військовозобов’язаного до Р(М) ТЦК будуть направляти засобами поштового зв’язку, рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення.


Слід зазначити, що у ВРУ зареєстровано законопроєкт про продовження уточнення даних до 14 жовтня включно. Але наразі Міноборони висловлює свою незгоду з продовженням строку у зв’язку з відсутністю об’єктивних причин для такого продовження. На його думку, всі охочі встигнуть уточнити дані, адже це можна зробити не лише через ТЦК та СП чи ЦНАП, а й через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного і резервіста.


Отже, після 17 липня поштою почнуть надходити перші повістки. Крім того, у ТЦК буде підстава для виклику особи, що не оновила дані, для розгляду справи про накладення штрафу.


Відправлення повісток поштою


Відповідно до п. 34 Порядку №560, у разі неуточнення облікових даних протягом 60 днів резервістом або військовозобов’язаним, повістка надсилається на зареєстроване / задеклароване місце проживання.


Тобто, якщо при уточненні даних місце проживання / перебування відрізняється від місця реєстрації, то повістки надійде на зазначену адресу. Якщо ж особа не оновить свої дані у відведений строк, повістка буде надіслана на адресу зареєстрованого місця проживання.


Як визначено в п. 41 Порядку №560 повістка буде вважатися врученою в день отримання особою поштового відправлення.


Якщо ж особа відмовляється отримати повістку або взагалі не з’являється за повісткою, все одно повістка вважатиметься врученою в день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою місця проживання особи/перебування/реєстрації.


Висновки


До 17 липня громадяни, які стоять на військовому обліку, повинні уточнити свої дані через ЦНАП, ТЦК чи через електронний кабінет, який реалізовано через застосунок Резерв +.


Неоновлення даних – це адміністративне правопорушення, тому існує ризик отримати штраф до 25 500 грн відповідно до ст. 210-1 КУпАП. Несплата штрафу протягом 15 днів – це виконавче провадження і штраф у подвійному розмірі відповідно до ст. 308 КУпАП.


Крім того, наявність адміністративного правопорушення надає представникам поліції право на адміністративне затримання та доставлення до ТЦК. Але за одне правопорушення відповідно накладається один штраф.


Джерело: kadroland