У який строк подавати оперативні відомості до ПФУ, якщо прийняття / звільнення відбувається у п’ятницю

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь🕵️

На вимогу Постанови №650 маємо передавати дані не пізніше наступного дня після події. Мається на увазі наступний календарний день чи наступний робочий день, чи є вже роз'яснення щодо цього? Як бути, якщо прийняття / звільнення або інша подія припала на п’ятницю?

Оскільки в постанові не уточнено, що мова про робочий день, то йдеться про наступний календарний день. Отже, подати відомості щодо відповідних подій пов’язаних із «рухом» працівників на підприємстві, які відбулися у п’ятницю, потрібно не пізніше наступного календарного дня — суботи.


У пп. 3 п. 3 постанови КМУ від 05.06.2024 № 650 читаємо: органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації, які є критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань в особливий період, підприємства, установи та організації, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, не пізніше ніж протягом наступного дня після прийняття працівника на роботу, переміщення його з одного структурного підрозділу до іншого або переведення на іншу постійну посаду або роботу, звільнення, поновлення на роботі, тимчасового припинення/відновлення дії трудового договору подають ПФУ відповідні відомості через вебпортал в електронній формі з обов’язковим накладенням електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису.


Як бачимо, тут не йдеться про робочі дні. Отже, виходимо із того, що мова про наступний календарний день.


А отже, коли одна зі згаданих подій відбувається в п'ятницю, наступним днем буде субота. Саме тому ми радимо у п’ятницю подавати відомості, тобто день у день, щоб далі спокійно відпочивати на вихідні. Звісно, якщо не встигнете все зробити у п’ятницю, доведеться зайнятися цим в суботу.


👌 Сервіс «Особистий Консультант» це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання.

Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал», «Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: kadroland

 

Статті та консультації на тему:


Відомості про працівників до ПФУ для цілей бронювання: хто подає і як це зробити

Хто має подавати до ПФУ «Відомості про трудові відносини (оперативне подання інформації)»

Кого слід визначити відповідальним за подання оперативних відомостей до ПФУ