Затверджено Положення про атестацію педагогічних працівників спортивного спрямування

Міністерство молоді та спорту затвердило наказом Положення, яке встановлює порядок проведення атестації педагогічних працівників, які забезпечують здобуття фахових компетентностей спеціалізованої освіти спортивного спрямування

Міністерство молоді та спорту затвердило наказом від 17.07.2024 №4476 Положення про атестацію педагогічних працівників, які забезпечують здобуття фахових компетентностей спеціалізованої освіти спортивного спрямування (далі – Положення №4476, Наказ №4476).


Це Положення визначає порядок проведення атестації педагогічних працівників спортивних ліцеїв, професійних коледжів (коледжів) спортивного профілю, фахових коледжів, інших закладів спеціалізованої освіти, визначених законодавством, яким надається статус закладу спеціалізованої освіти спортивного профілю зі специфічними умовами навчання (далі – заклад спеціалізованої освіти спортивного профілю), які забезпечують здобуття фахових компетентностей спеціалізованої освіти спортивного спрямування (далі – педагогічні працівники) у частині виконання ними педагогічної, викладацької роботи, пов'язаної з безпосереднім проведенням навчально-тренувального процесу з учнями (студентами).


При цьому, Положення не поширюється на педагогічних працівників, які атестуються відповідно до Положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 09.09.2022 №805.

Зауважимо: атестація є обов'язковою

Атестація може бути черговою або позачерговою. Педагогічний працівник проходить чергову атестацію не менше одного разу на п'ять років, крім випадків, визначених у п. 17, 18 розділу І Положення №4476.

Атестація проводиться не раніше ніж через рік після призначення педагогічного працівника на посаду

Педагогічні працівники, які працюють за сумісництвом або на умовах строкового трудового договору, атестуються на загальних підставах.


За результатами атестації педагогічного працівника приймається рішення щодо:


  1. відповідності педагогічного працівника займаній посаді;
  2. присвоєння (підтвердження) педагогічному працівникові кваліфікаційної категорії;
  3. присвоєння педагогічному працівникові педагогічного звання.


Кваліфікаційні категорії, педагогічні звання, що присвоюються (підтверджуються) педагогічним працівникам, визначаються відповідно до переліку кваліфікаційних категорій і педагогічних звань педагогічних працівників, затвердженого постановою КМУ від 23.12.2015 №1109.


Наказ №4476 набирає чинності з дня його офіційного опублікування.


Джерело: наказ Міністерства молоді та спорту від 17.07.2024 №4476