Інформуємо ПФУ про належність працівників до профспілкової організації та медичні огляди

Фахівці Пенсійного фонду України наголосили на обов'язку роботодавців подавати та своєчасно оновлювати відомості про працівників стосовно їхньої приналежності чи неприналежності до профспілкових організацій, а також про медичні огляди. Вони також роз'яснили, як це можна зробити онлайн

Відповідно до ст. 169 КЗпП та ст. 17 Закону України «Про охорону праці» роботодавець зобов’язаний за свої кошти організувати проведення попереднього (при прийнятті на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, а також щорічного обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року.


Водночас ст. 21 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» передбачено, що працівники окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення, зобов’язані проходити профілактичні медичні огляди з метою уникнення поширення інфекційних хвороб. 


Статтею 20 Закону України від 8 липня 2010 року №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон №2464) передбачено, що з метою обліку в електронній формі відомостей про трудову діяльність працівника страхувальник подає відомості про працівника щодо належності або неналежності осіб, які працюють, у тому числі підприємців, або забезпечують себе роботою самостійно, до професійних спілок та/або до осіб, які підлягають обов’язковим медичним оглядам.


У відповідності до вимог вказаної статті Закону №2464 персоніфіковані відомості у разі їх відсутності в реєстрі застрахованих осіб, а також у разі зміни або уточнення зазначених відомостей подаються через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду (далі – вебпортал).


Таким чином, з огляду на вимоги законодавства, зазначену вище інформацію про працівників повинні подавати та своєчасно оновлювати всі страхувальники.


Для формування та подачі:


  1. відомостей про участь в профспілкових організаціях призначений пункт меню вебпорталу «Відомості про участь застрахованих осіб в профспілкових організаціях»;
  2. даних про медичні огляди працівників – пункт меню «Відомості про медичний огляд працівників».


Для введення інформації можна використовувати як екранну форму, так і завантаження файлів xml визначеного формату, чим значно скоротяться витрати робочого часу відповідальних осіб страхувальників, які мають значну кількість працівників.


З метою вдалого прийняття інформації при внесенні відомостей щодо членства у профспілці рекомендуємо за наявності у особи реєстраційного номера облікової картки платника податків (РНОКПП) поле паспорт не заповнювати (можлива розбіжність з даними Реєстру застрахованих осіб); поля «Дата початку перебування членом профспілкової організації», «ЄДРПОУ профспілкової організації», «Назва профспілкової організації» є обов’язковими.


Обов’язкове поле «Ознака приналежності до профспілкової організації» може набути наступні значення:


  1. – проводяться перерахування членського внеску за заявою особи з заробітної плати до профспілкової організації (дата початку перебування особи членом профспілки наявна);
  2. – проводяться перерахування членського внеску за заявою особи з заробітної плати до профспілкової організації (дата початку перебування особи її членом не відома);
  3. – відрахування з заробітної плати не здійснюються, але наявна інформація про належність про профспілкової організації.


На даний час дані про відсутність належності працівника до профспілки не вносяться, а при виході з неї вводиться інформація у поле «Дата припинення перебування членом профспілкової організації» та проставляється ознака 3, яка найбільше підходить у цьому випадку.


Обов’язковими полями при внесенні інформації про медичні огляди працівників, крім персональних даних (паспорт також радимо не заповнювати) є наступні:


  1. «Дата огляду»;
  2. «ЄДРПОУ медичної організації»;
  3. «Назва медичної організації»;
  4. «Посада»;
  5. «Періодичність проходження медичного огляду» (це поле може приймати наступні значення: 1 – місяць; 2 – квартал; 3 – 6 місяців; 4 – рік; 5 – 2 роки; 6 – років);
  6. «Дата останнього медичного огляду»;
  7. «Дата наступного медичного огляду».


Інструкцію щодо формування та подачі відомостей про участь в профспілкових організаціях можна закачати за посиланням.

 

Інструкцію щодо формування та подачі відомостей про медичні огляди працівників можна закачати за посиланням.


Джерело: ПФУ