Як ефективно планувати час

Прокидаємось, вирішуємо різноманітні несподівані справи, відповідаємо на листи та повідомлення, і раптом день вже закінчується. Вам здається, що ви не зробили нічого суттєвого, а час просто витікає крізь пальці? Це почуття може бути наслідком як неправильного планування дня, так і особливостей вашого сприйняття часу. Давайте розбиратися, чому так відбувається і що можна зробити, щоб відчувати день більш продуктивно

Задоволення і відчуття часу


Відчуття фрустрації через те, що час збігає швидко, безпосередньо залежить від того, чи подобається вам ваша поточна робота. День, наповнений захопливою діяльністю, здається менш завантаженим і напруженим, ніж день монотонної та нецікавої роботи.


Контроль часу та ефективність


Люди часто скаржаться, що не мають часу не лише тому, що вони об’єктивно зайняті, але й тому, що відчувають брак контролю над своїм часом. Наприклад, поширеною проблемою молодих матерів є відчуття ніби вони «більше не належать собі», оскільки доводиться приділяти багато часу дитині. Ситуація ускладнюється тим, що вільний час ще й важко спланувати.


Якщо ж протягом доби ви маєте багато незапланованих дзвінків або сповіщень, це теж може сформувати подібне відчуття щодо вашого робочого дня та часу в ньому.


Відчуття браку часу також чітко корелює з ефективністю дій. Принцип Парето, широко відомий як правило 80/20, стверджує, що 80 % наших результатів приходять від 20 % наших зусиль. Хоча співвідношення не завжди чітке, але значна частина наших результатів походить від відносно невеликої частини наших дій.


Однак більшість людей не беруть до уваги цей принцип, плануючи свій день. Завдання з низьким навантаженням створюють ілюзію продуктивності, але насправді мало допомагають у просуванні до наших цілей. Наприклад, впорядковуючи файли чи відповідаючи на нетермінові електронні листи ми почуваємося зайнятими, але ці справи не сприяють суттєвим змінам.


Як гроші змінюють сприйняття часу


Ще однією причиною, чому ми відчуваємо брак часу, можуть стати гроші.


В статті Time is tight: How higher economic value of time increases feelings of time pressure (Часу мало: як вища економічна цінність часу посилює відчуття нестачі) описується, як дослідники попросили студентів зайнятися консультаційною роботою, за яку вони «брали» 1,50 $ або 0,15 $ за хвилину. Студенти, які стягували вищу плату, відчули більшу нестачу часу, хоча насправді вони раніше не збиралися заробляти ці гроші. Це поширена проблема високооплачуваних професіоналів, особливо тих, хто працює за погодинну оплату.


Також важливо пам’ятати що, всупереч поширеній думці, час не лінійний – він відносний. Година навчання та такий же час, проведений за серіалом, сприймаються по-різному. Це залежить від нашого емоційного стану, залученості в діяльність та сприйняття. Ми часто переоцінюємо час, який витрачаємо на завдання, які нам не подобаються, і недооцінюємо час, який присвячуємо діяльності, яка нам подобається.

Також важливо пам’ятати що, всупереч поширеній думці, час не лінійний – він відносний

Як відновити контроль над своїм часом та витрачати його ефективніше?


Якщо потрібно налагодити робочу/домашню рутину, ось кілька рекомендацій:


  1. Проаналізуйте, як ви зараз проводите час.
  2. Створіть щоденний розклад і дотримуйтеся його.
  3. Розставляйте пріоритети.
  4. Групуйте схожі задачі.
  5. Мінімізуйте відволікаючі фактори.


Що робити, якщо попри застосування технік ефективності, я все одно відчуваю брак часу?


Цілком можливо, що ви потрапили у так звану пастку ефективності. Простіше кажучи, чим більш ефективно ви даєте раду зі справами, тим більше інших справ ви прагнете виконати. А схеми та особисті записники тільки допомагають планувати більше.


Багато людей схильні відчувати тривогу через те, що вони щось не встигають. Але список справ завжди може бути нескінченним. Варто прийняти, що деякі речі поза межами вашого контролю (наприклад, запізнення поїзда), або ж ви не завжди можете працювати з однаковою продуктивністю.


У додатку до книги «Десять інструментів для осягнення своєї скінченності» автор пропонує кілька ідей щодо життя згідно з «філософією обмежень» – прийнявши усвідомлення про обмежений час, людина може бути цілеспрямованішою у досягненні речей, які мають значення.


Прийміть підхід «фіксованого обсягу» до продуктивності. Обмежте кількість завдань до фіксованого числа. Встановіть заздалегідь визначені часові рамки для щоденної роботи.


Серіалізація: зосередьтеся на одному великому проєкті за раз.


Заздалегідь вирішіть, у чому зазнати невдачі. Оберіть сферу життя, де ви не вимагатимете від себе високих результатів.


Зосередьтеся на тому, що ви вже завершили, а не тільки на тому, що залишилося завершити. Ведіть список «зробленого».


Свідомо вибирайте лише кілька справ чи ініціатив, які ви будете підтримувати.


Використовуйте нудні й одноцільові технології, щоб не перемикатись (електронний рідер для читання, плеєр для музики тощо).


Шукайте новизну в буденності. Приділяйте більше уваги кожному моменту.

Будьте «дослідником»: коли стикаєтесь з чимось нудним та обтяжливим, спробуйте виявляти цікавість

Розвивайте миттєву щедрість. Щоразу, коли виникає імпульс зробити добрий вчинок, негайно реагуйте на нього. Тренуйтеся нічого не робити!


Джерело: програма «Ти як?»