Допомога ФОПам: як отримати виплати по вагітності та пологах

Щоб мати право на виплату допомоги по вагітності та пологах, ФОП має сплачувати ЄСВ протягом розрахункового періоду та за місяць настання страхового випадку. Якщо ФОП вирішила скористатися наданим законом правом і тимчасово з 01.03.2022 не сплачує єдиний внесок за себе, це може вплинути на її право на отримання допомоги

В Україні право на виплати за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, в тому числі на допомогу по вагітності та пологах, мають застраховані особи (Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування»).


Фізична особа-підприємець (ФОП) є страхувальником, оскільки є платником єдиного внеску за себе, як за застраховану особу. 

Так, допомога по вагітності та пологах надається ФОП у разі сплати у встановленому законом порядку єдиного внеску за місяці розрахункового періоду та за місяць настання страхового випадку

Водночас, якщо єдиний внесок не сплачено за місяці розрахункового періоду (наприклад, жінка-ФОП скористалась наданим законом правом і тимчасово з 01.03.2022 не сплачує єдиний внесок за себе) або сплачено, однак не за всі місяці, та одночасно є сплата за місяць настання страхового випадку, ФОПу, як застрахованій особі, в разі настання страхового випадку надається допомога по вагітності та пологах. 


Довідково:


Сплата єдиного внеску в місяцях розрахункового періоду впливає на визначення розміру страхової виплати. 


Якщо ж єдиний внесок у місяці настання страхового випадку ФОП не сплачено, то страхова виплата по вагітності та пологах не надається. Така жінка-ФОП може звернутись за отриманням допомоги до органу соціального захисту населення.


Підставою для призначення виплати є лікарняний, який формується в Електронному реєстрі листків непрацездатності на підставі медичного висновку про тимчасову непрацездатність (Порядок видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я України від 17.06.2021 №1234).


Підставою для фінансування коштів є подана до Пенсійного фонду України заява-розрахунок. 


Важливо!


Виплата допомоги ФОП призначається за наявності відомостей у реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування про нарахування та сплату нею єдиного внеску в місяці розрахункового періоду та за місяць настання страхового випадку.


Такі відомості подаються у звіті з типом «довідковий» / «звітний» залежно від дати початку випадку непрацездатності, включаючи місяць настання випадку непрацездатності.


Джерело: ПФУ