ТОП-7 важливих змін у відпустках і трудових гарантіях: що треба знати кадровику?

На базі законопроєкту № 8313 Верховна Рада прийняла закон, яким передбачено внесення змін до Закону про відпустки, Кодексу законів про працю, Закону № 2136 та інших. Новації стосуються саме трудового законодавства, тому кожному кадровику важливо ознайомитися з ними докладно


Грошова компенсація захисникам за невикористані відпустки


Передбачена нова підстава для виплати грошової компенсації за невикористані дні щорічних відпусток та соцвідпусток на дітей, зокрема у разі призову працівника на військову службу під час мобілізації.

Увага: норма не діє «заднім числом», тож щодо тих працівників, які вже служать, обов’язок з виплати компенсації не діє

Інші компенсаційні норми залишилися в силі. Як і раніше, компенсація за невикористані щорічні відпустки та соцвідпустку на дітей обов’язково виплачується при звільненні, а під час дії трудових відносин замінити грошима можна тільки щорічну відпустку і тільки за умови, що за робочий рік її тривалість перевищує 24 календарні дні.


Подовжено тривалість неоплачуваної відпустки «за сімейними обставинами»


Максимальна тривалість відпустки за свій рахунок за такою підставою становить вже не 15, а 30 календарних днів на рік.


Крім того, ст. 26 Закону про відпустки доповнено згадкою про надання неоплачуваної відпустки, зокрема у разі виникнення загрози збройної агресії. Причому прямо зазначено, що тривалість такої відпустки визначається угодою сторін.


Отже, тепер, коли надаватиметься неоплачувана відпустка на період дії воєнного стану, достатньо посилатися на ст. 26 Закону про відпустки і Закон та Указ Президента про продовження воєнного стану.


Відмова у наданні відпусток


Розширено коло осіб, яким можна відмовити у наданні будь-якого виду відпусток під час дії воєнного стану. Зокрема, до працівників, зайнятих на об’єктах критичної інфраструктури, додали працівників, залучених до виконання робіт, виробництва товарів оборонного призначення або до виконання мобілізаційного завдання або замовлення (ст. 12 Закону № 2136).


Зміни у наданні відпустки при народженні дитини та інших видів відпусток


Більше формальності додали наданню відпустки при народженні дитини. Так, батько дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, матиме право на одноразову оплачувану відпустку при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів лише у випадку, якщо ухвалено рішення суду, яке підтверджує факт спільного проживання, спільного побуту, взаємних прав і обов’язків матері та батька дитини.


Також «на відкуп» роботодавця перевели порядок та умови надання:


  1. творчої відпустки;
  2. відпусток для підготовки та участі в спортивних змаганнях;
  3. відпустки у зв'язку з профспілковим навчанням.


Головне, щоб правила та підстави були зафіксовані у колективному чи трудовому договорі.


Відпочинок після демобілізації


Додано нову підставу для надання неоплачуваної відпустки у ст. 25 Закону про відпустки.

Право на таку відпустку мають працівники, які стали до роботи після звільнення з військової служби у зв’язку із закінченням особливого періоду або оголошенням демобілізації. Максимальна її тривалість – до 60 календарних днів

Якщо працівник звернеться із заявою про надання такої відпустки, то роботодавець не має права відмовити у її наданні.


«Педагогам-захисникам» скасовують середній заробіток 


Скасовується збереження середнього заробітку за педагогічними чи науково-педагогічними працівниками, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, або військової служби за призовом осіб з-поміж резервістів в особливий період.


Перенесення вихідних


Перенесення вихідних і робочих днів на підприємстві, в установі або організації, крім випадків, встановлених КЗпП, визначатиметься трудовим та/або колективним договором.


У разі відсутності відповідного положення у трудовому та/або колективному договорі, перенесення вихідних і робочих днів здійснюється за наказом роботодавця, погодженим із профспілкою.


Висновки


  1. Додається окремий випадок виплати грошової компенсації за невикористані відпустки – у разі мобілізації працівника. Водночас базові випадки залишилися без змін. 
  2. Збільшиться тривалість неоплачуваної відпустки за сімейними обставинами з 15 до 30 днів. 
  3. Для педагогічних і науково-педагогічних працівників збереження середнього заробітку скасовують.
  4. Роботодавцям дозволять самостійно регулювати перенесення вихідних та робочих днів. 


Нормативно-правове забезпечення


КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.1971.

Закон про відпустки – Закон України від 15.11.1996 № 504/96-ВР «Про відпустки».

Закон № 2136 – Закон України від 15.03.2022 № 2136-ІХ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».


Джерело: kadroland.com