Наразі немає правових підстав для надсилання інформації до ПФУ про участь працівників у профспілках

Профспілка зазначає, що наразі роботодавці не зобов'язані подавати відомості до Пенсійного фонду про участь працівників у профспілках

Останнім часом Пенсійний фонд розсилає повідомлення страхувальникам про можливість сформувати на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду в особистому кабінеті страхувальника звернення на подачу відомостей про участь застрахованих осіб у профспілкових організаціях.


Федерація профспілок розглядає ці дії як невідповідні вимогам чинного законодавства (лист ФПУ від 06.11.2023 року № 07/01-23/556).


Згідно зі статтею 20 Закону 2464, порядок та строки подання відомостей щодо належності або неналежності осіб, які працюють, до професійних спілок, встановлюються Пенсійним фондом за погодженням з центральними органами виконавчої влади, які відповідають за формування державної політики у сферах праці, трудових відносин та зайнятості населення, соціального захисту населення.


На сьогоднішній день немає інформації про затвердження Пенсійним фондом відповідного нормативно-правового акту або внесення відповідних змін до чинних нормативно-правових актів.

Федерація профспілок, вважає, що на сьогоднішній день відсутні правові підстави для зобов'язання страхувальників подавати вказані відомості про працівників

Внесення відомостей про належність або неналежність працівників до профспілок до Реєстру застрахованих осіб є добровільною, і юридична відповідальність за їх неподання не передбачена.


Джерело: Профспілка працівників державних установ м. Києва