Самозайняті особи отримають право на оформлення щорічної основної відпустки: законопроєкт

Законопроєкт № 10357 пропонує надати можливість самозайнятим особам користуватися відпусткою, оскільки на даний момент вони не мають такої можливості. Для оформлення відпустки необхідно буде подати відповідну заяву до органу податкової служби

18 грудня 2023 року у ВРУ зареєстровано законопроєкт № 10357 «Про внесення змін до Закону України «Про відпустки» щодо врегулювання права самозайнятих осіб на отримання відпустки».


Згідно з діючим Законом України від 15.11.1996 № 504/96-ВР «Про відпустки», лише громадяни України, які працюють за трудовим договором, можуть скористатися відпусткою. Однак, самозайняті особи, які не є найманими працівниками, не мають такої можливості. З метою врегулювання цієї ситуації, запропонований законопроєкт передбачає внесення змін до Закону України від 15.11.1996 № 504/96-ВР «Про відпустки».


Згідно з цими змінами, самозайнятим особам буде надано право на оформлення щорічної основної відпустки. Для отримання цього права, самозайняті особи повинні подати відповідну заяву до органу податкової служби за місцем реєстрації. Відпустка буде надаватися строком на один календарний місяць.


Джерело: ВРУ