Вручення повісток та призовний вік по-новому: що очікується

Народна депутатка України Мар'яна Безугла на своїй сторінці у Facebook повідомила, що Рада готує законопроєкт, згідно з яким зміниться порядок мобілізації, порядок вручення повісток, а також буде змінено перелік осіб та умови, за яких надаватиметься відстрочка від мобілізації. Крім того, розробляється новий механізм рекрутингу до лав ЗСУ


Нові правила вручення повісток


Найбільш бентежне питання – питання вручення повісток.


Насамперед заплановані зміни передбачають, що повістки вручатимуться не лише представниками ТЦК і роботодавцями, як це передбачено зараз, а й поліцейськими.


За словами пані Безуглої, повістки будуть вручатися:


  1. в ТЦК – представниками ТЦК;
  2. за місцем проживання – представниками ТЦК, поліцейськими;
  3. за місцем роботи – представниками ТЦК, поліцейськими;
  4. у громадських місцях – представниками ТЦК, поліцейськими.


Скасування строкової служби, запровадження нового виду в/с, в/о жінок


Ще одна новела, яка запропонована – це скасування строкової служби й запровадження нового виду військової служби – обов’язкової базової загальновійськової підготовки для всіх громадян. Йдеться про підготовку не лише чоловіків, а й жінок, починаючи з 18-річного віку. Така підготовка має включати основи поводження зі зброєю, домедичну допомогу і навіть роботу з дронами.


Також йдеться про військовий облік усіх жінок, проте, як пояснює пані Безугла, жінок будуть залучати до служби лише на небойові тилові посади.


Разом з тим, як відомо, Генштаб ЗСУ проти військового обліку жінок. Чим закінчиться це протистояння деяких депутатів і Генштабу, покаже час.


Ба більше, Володимир Зеленський зробив заяву, в якій зазначив, що мобілізації жінок до Збройних сил України не буде, оскільки він не підпише такий закон.


Обмеження прав військовозобов’язаних осіб, які виїхали за кордон


На своїй сторінці у Facebook пані Безугла також проводить опитування щодо ідеї позбавлення громадянства / арешту активів / іншого обмеження прав військовозобов’язаних осіб, які виїхали за кордон і не повернуться до дати, яка буде встановлена.


Чи увійдуть такі ідеї до законопроєкту, наразі невідомо. Але опитування вже викликало неабияку реакцію громадськості.


Зниження віку осіб, що підлягатимуть мобілізації


Наступні зміни, які передбачає законопроєкт, – це зниження віку осіб, що підлягатимуть мобілізації. Планується, що призову на військову службу під час мобілізації підлягатимуть особи з 25 років. (Законопроєкт від 09.05.2023 № 9281, який був прийнятий (Закон України від 30.05.2023 № 3127-IX), але ще не підписаний президентом, також містить норму про зниження граничного призовного віку до 25 років).


Зміни щодо надання відстрочки від мобілізації


Депутати не оминули своєю увагою і питання надання відстрочки від мобілізації.


Якщо законопроєкт буде реалізовано, право на відстрочку матимуть:


  1. здобувачі послідовної вищої освіти до 30 років включно (тобто, студент або аспірант після 30 років не зможе скористатися правом на відстрочку, якщо не матиме інших підстав);
  2. викладачі, які працюють на повну ставку (зараз для отримання права на відстрочку достатньо мати навантаження на 0,75 ставки);
  3. всі науковці з вченими званням, чинні нардепи (всіх колишніх прибрали із законопроєкту).


Позбавляють права на відстрочку та поставлять на військовий облік:


  1. поліцейських;
  2. співробітників Бюро економічної безпеки;
  3. співробітників державної пенітенціарної служби.


Також планується змінити ряд інших умов щодо надання права на відстрочку, проте вже зрозуміло, що осіб, які зможуть скористатися правом на відстрочку, стане менше.


Крім того, анонсований законопроєкт містить також ряд змін у порядку звільнення з військової служби, передбачає зміни у порядку надання відпусток військовозобов’язаним, вводить механізм рекрутингу на військову службу і ще ряд нововведень.


Висновки


  1. Заплановані масштабні зміни у мобілізації та військовому обліку. Разом з тим не забувайте, що мова йде лише про запланований законопроєкт, який наразі навіть не зареєстрований у Верховній Раді.
  2. Планується прибрати строкову службу, а замість неї ввести обов’язкову базову загальновійськову підготовку.
  3. Планується змінити порядок військового обліку жінок.
  4. Також планується зменшити до 25 років вік, з якого можливий призов на військову службу під час мобілізації.
  5. Планується змінити порядок вручення повісток, насамперед надати представникам поліції право на вручення повісток.
  6. Серед запланованих змін згадується про додаткові обмеження прав ухилянтів, наміри встановлення строку для повернення військовозобов’язаних з-за кордону і зміни підстав для отримання відстрочки від мобілізації.


Джерело: kadroland.com