Працівника мобілізують: чи має він право на грошову компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки?

З 24.12.2023 року, за бажанням, мобілізованим працівникам виплачують грошову компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки

До Держпраці звернулися с запитанням: чи має мобілізований працівник право на грошову компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки?


Фахівці Держпраці відповіли, що «так, має право».


Таке право передбачено частиною другою ст. 24 Закону України «Про відпустки»:

Працівникам, призваним на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятим на військову службу за контрактом, за їх бажанням та на підставі заяви виплачується грошова компенсація за всі не використані ними дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи

Відповідна заява подається не пізніше останнього дня місяця, в якому працівник був увільнений від роботи у зв’язку з призовом на військову службу.


Звертаємо увагу: грошову компенсацію виплачують з дати набрання чинності Законом від 22.11.2023 № 3494-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань». До цієї дати мобілізованим виплачувати нічого не треба. Вони отримують компенсацію за правилами ст. 83 КЗпП.


Джерело: Держпраці