Норматив з працевлаштування осіб з інвалідністю потрібно виконати навіть під час воєнного стану

Норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю встановлений у розмірі: одне робоче місце – якщо у роботодавця працює від 8 по 25 осіб; 4% середньооблікової кількості штатних працівників – якщо кількість працівників перевищує 25 осіб (тобто 26 і більше)

У Держпраці нагадали, що ст. 19 Законом України від 21.03.1991 №875-XII «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю встановлений у розмірі:


  1. одне робоче місце – якщо у роботодавця працює від 8 по 25 осіб;
  2. 4% середньооблікової кількості штатних працівників – якщо кількість працівників перевищує 25 осіб (тобто 26 і більше). 
Важливо! Цей норматив потрібно виконати навіть зараз, під час воєнного стану та відсутності звітування про виконання квоти 4%

Норматив з працевлаштування осіб з інвалідність мають виконувати:


  1. підприємства, установи, організації;
  2. підприємства, організації громадських організацій осіб з інвалідністю;
  3. фізособи, які використовують найману працю.


Роботодавці, які використовують найману працю, самостійно розраховують кількість робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю відповідно до встановленого нормативу і здійснюють працевлаштування осіб з інвалідністю у рахунок нормативу робочих місць.


За невиконання нормативу до роботодавців застосовуються адміністративно-господарські санкції, передбачені ст. 20 Закону № 875


Джерело: Держпраці