Соцвідпустка на дітей: можливість скористатися, якщо дитині виповнилось 15 років

Працівниця з двома дітьми може скористатися соцвідпусткою на дітей протягом 2024 року, навіть якщо одному з дітей у цьому році виповнилося 15 років

До Держпраці поступило питання: чи має право на соцвідпустку жінка з двома дітьми, якщо така відпустка надається за календарний рік, у якому дитині виповнилось 15 років?
Фахівці Держпраці у роз'ясненні відповіли, що так, має право

Наприклад, якщо заява про надання соцвідпустки за поточний рік надана 9 лютого 2024 року, а дитині 15 років виповнилось 17 січня цього ж року, то жінці має бути надано таку відпустку.


Оскільки ст. 19 Закону України «Про відпустки» чітко визначено вік дітей. У цій статті зазнається, що соцвідпустка на дітей надається одному з батьків, які мають двох або більше дітей віком до 15 років.

Зверніть увагу: соцвідпустка надається за календарний рік. Стандартна тривалість – 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (ст. 73 КЗпП). Максимальна тривалість відпустки, 17 календарних днів, надається за наявності декількох підстав для надання цієї відпустки

Тому працівниця може її використати в будь-який час календарного року, незалежно від дати народження дитини – до або після.


Джерело: Держпраці