Про звільнення «одним днем» та розрахунок у день звільнення. Паперова трудова. Страховий стаж для лікарняних. 🙋‍♀️ Ранковий кадровик від 27.03.2024

Про звільнення «одним днем» та розрахунок у день звільнення. Паперова трудова. Страховий стаж для лікарняних


Звільнення за один день можливе


Працівник, який збирається звільнитися, може подати заяву за власним бажанням або за угодою сторін. За наявності поважної причини він може звільнитися у бажану дату без відпрацювання. Про поважні причини розповідаємо тут. Дату звільнення за угодою сторін визначають сторони.


Чи справді мобілізуватимуть з 18 років


Нещодавно в коментарі Новини.LIVE народний депутат Дмитро Разумков заявив, що у новому законопроєкті про мобілізацію є норми, які дозволять відправити на фронт чоловіків, починаючи з 18 років. І дійсно, такі норми в законопроєкті є.


Але про що конкретно сказано в законопроєкті та як вони узгоджуються з діючим законодавством – далі в публікації.


Стаття та відео тут.


У день звільнення розрахуйтесь повністю


Роботодавець зобов’язаний у день звільнення видати працівникові письмове повідомлення про нараховані та виплачені йому при звільненні суми, із зазначенням окремо кожного виду виплати, та провести з ним розрахунок.


Дізнайтеся, які дії потрібно вжити, якщо працівник не працював у день звільнення, перейшовши за посиланням.


Чи вигідне державі економічне бронювання


Дмитро Наталуха, голова парламентського комітету з питань економічного розвитку, вказує, що введення економічного бронювання від мобілізації може додати до державного бюджету України приблизно 200 млрд грн щорічно. Про деталі економічного бронювання читайте тут.


Корисні документи від Редакції


Плануєте з 1 квітня підвищити оклади працівникам у зв’язку зі зміною розміру мінімальної зарплати плати? Отже, вам необхідно відкоригувати штатний розпис.


Завантажуйте безкоштовно актуальний зразок Наказу про затвердження штатного розпису (з 01.04.2024)


Отримати наказ.


Паперова трудова книжка: зберігання та внесення записів у перехідний період


В наш час активно триває процес переходу з традиційних паперових трудових книжок на їх електронні аналоги. Цей процес вже триває не один рік, однак, незважаючи на це, він все ще викликає багато запитань і сумнівів, особливо коли йдеться про ведення і зберігання паперових трудових книжок. У цій статті ми надамо відповіді на найбільш поширені питання, що виникають на практиці.


Деталі, як і завжди, чекають вас на нашому сайті 👇


Читати статтю.


Локальні акти з охорони праці


У Держпраці нагадали, що організація охорони праці на підприємстві покладається на роботодавця. На підприємстві наказом роботодавця затверджуються інструкції з охорони праці, з якими працівник має бути ознайомлений.


Корисно для кадровика


  1. Неможливо звільнити працівника з підстави тимчасової непрацездатності;
  2. Розмір лікарняних залежить від страхового стажу.


Новини підготувала


Ваша знову на роботі за власним бажанням Редакція