Чи повинен ФОП вести військовий облік

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь 🕵️

Чи зобов’язані зараз ФОПи вести військовий облік?

ФОП військовий облік не веде.


Персональний військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів за місцем їх роботи ведеться підприємствами, установами, організаціями незалежно від підпорядкування і форми власності (ч. 5 ст. 34 Закону України від 25.03.1992 № 2232 «Про військовий обов’язок і військову службу»; далі – Закон № 2232).


Як бачимо, про ФОПів в даній нормі нічого не говориться.


Також відповідно до пункту 1 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою КМУ від 30.12.2022 № 1487 обов’язок ведення військового обліку покладено на підприємства, установи та організації незалежно від підпорядкування і форм власності.


Тобто обов’язок покладено на юридичних осіб.


Отже ФОП-роботодавець не веде військовий облік.


Звертаємо увагу, що змінами, які вносить у Закон № 2232 Закон України від 11.04.2024 № 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», також не передбачено ведення військового обліку ФОПами.


👌 Сервіс «Особистий Консультант» – це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання.

Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал»«Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: kadroland


Відео на тему:


Штрафи, повістки, відстрочки та військовий облік: нові обов'язки за новим законом!