Про нові підстави звільнення, трудове правонаступництво, домашніх працівників, новий Класифікатор професій, що очікувати в травні. 🙋‍♀️ Ранковий кадровик від 29.04.2024

Коротко, структурно, зрозуміло розповідаємо про головні новини. Радимо кращі статті дня та даємо зразки документів. І трохи професійного гумору


Колеги, Тетяна Шолкова, редакторка Кадрової платформи № 1, підготувала щотижневий випуск новин.


Сьогодні обговоримо ключові зміни в законодавстві за тиждень з 22 по 26 квітня. Поїхали!


За колабораціонізм звільнятимуть


Парламент прийняв Закон, яким доповнюють ст. 40 КЗпП нормами з новими підставами для звільнення. А саме, набрання законної сили вироком суду, яким працівника засуджено за вчинення злочину проти основ національної безпеки України, тобто, так зване, звільнення за колабораціонізм. Про іншу підставу говоримо тут.


Військово-обліковий документ: кому (не) пред’являти


Після прийняття Закону №3633, який набере чинності 18 травня, ст. 22 Закону про мобілізацію міститиме норму, згідно з якою усі громадяни чоловічої статі віком від 18 до 60 років будуть зобов’язані завжди мати при собі військово-обліковий документ та пред'являти його на вимогу. Про який документ йде мова і кому його пред’являти - у публікації.


Деталі, як і завжди, чекають вас на нашому сайті 👇


Стаття та відео тут


Трудові відносини при правонаступництві: КЗпП


Верховна Рада прийняла Закон про правонаступництво у трудових відносинах. Таке поняття з’явиться в КЗпП. Деталі за посиланням.


Домашні працівники – нове поняття у КЗпП!


Праця домашніх працівників узаконена! Верховна Рада прийняла відповідний Закон про внесення змін до КЗпП. Отже, домашній працівник – це фізична особа, яка виконує домашню працю у межах трудових відносин з роботодавцем. Наприклад, це матуся, яка доглядає за своїми дітьми й немає змогу працювати у загальноприйнятому розумінні.


Редакція радує подарунком


Сьогодні ми даруємо вам Універсальний помічник «Військовий облік на підприємстві: ТОП-10 кейсів та прикладів».


🎁 Отримати подарунок


Новий Класифікатор професій та необов’язковість форми №3-ПН


Верховна Рада прийняла у першому читанні Закон, яким передбачається об’єднання Класифікатора професій, чисельних Довідників кваліфікаційних характеристик та Реєстру кваліфікації під одним крилом – Єдиним реєстром кваліфікацій або Класифікатором професій. 


Крім того, пропонується закріпити саме право роботодавця подавати ф. №3-ПН про вакансії.


Сумісники матимуть право на лікарняні!


Зараз лікарняні роботодавець виплачує і за основним місцем роботи, й за сумісництвом. З 6-го дня хвороба оплачується за рахунок ПФУ або за основним місцем роботи, або за сумісництвом. Але ВРУ прийняла за основу зміни до Закону № 1105, якими передбачено заміну частки «або» на «та». 


♑ А що кажуть зірки?


Зірки в очікуванні святкувань днів народжень Тельців, а їх символами є священна корова, родюча земля і квітучий сад. Зі святими коровами та ще й на родючій землі тиждень не може пройти погано!


Ви – сценарист


Ми знаємо, наскільки корисними є наші безкоштовні вебінари за найактуальнішими темами.


І як професіонал, ви можете допомогти нам у плануванні наступних ефірів. Усе дуже просто — виберіть тему вебінару, яка цікавить вас найбільше. Своїм голосом ви допомагаєте нам робити ефіри максимально корисними.


Дякуємо заздалегідь 😉


Пройти опитування


Що очікувати кадровику у травні


Воєнний стан триває до ранку 14 травня. Скоріш за все нас очікує продовження дії воєнного стану й далі. 1, 5 і 8 травня через дію воєнного стану є робочими або вихідними днями залежно від графіку роботи. У такому разі, норма тривалості робочого часу для п’ятиденки з двома вихідними днями у суботу і неділю для травня 2024 року становить: 23 робочих дні і 184 години. Детально про зміни у травні за посиланням.


Корисно для кадровика


  1. Алгоритм виправлення помилки у повідомленні про прийняття на роботу.
  2. Рада врегулювала питання обчислення страхового стажу для працюючих за кордоном.
  3. Нова підстава для звільнення – невиконання працівником ПВТР.
  4. Виплата зарплати не має залежати від інших платежів та їх черговості.


Новини підготувала


Ваша післясвяткова Редакція