Електронне бронювання через Дію 

Роботодавці зможуть подавати заяви та списки своїх працівників тепер в електронній формі.  Постановою №650 від 5 червня уряд затвердив Порядок бронювання через «Портал Дія». А 8 червня постанову опубліковано в газеті «Урядовий кур'єр» і вона вже чинна


Умови бронювання через Дію 


  Через портал Дія можна буде забронювати військовозобов’язаних, які працюють або проходять службу: 


  1. в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування; 
  2. на підприємствах, в установах та організаціях, які є критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань в особливий період та які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. 


Визначено, що Мінекономіки засобами порталу Дія формує та веде Єдиний перелік органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій для бронювання військовозобов’язаних. 


Формування списків у порталі Дія після ідентифікації


Засобами порталу Дія бронюють за списками. Списки подають державні органи, підприємства, установи, які включені до Єдиного переліку. Керівник засобами порталу Дія у довільній формі, придатній для сприйняття її змісту, формує списки. Але перед цим проходить ідентифікацію та автентифікацію.


У списку зазначаються відомості щодо:

 

  1. державного органу, підприємства, установи; 
  2. військовозобов’язаного. 


Формування списку завершується накладенням кваліфіковано або удосконаленого електронного підпису. Сформований список перевіряється засобами Реєстру військовозобов’язаних щоб перевірити наявність особи в зазначеному Реєстрі. У разі позитивного результату перевірки військовозобов’язаного автоматично переводять на спеціальний військовий облік на строк дії відстрочки. І з цього моменту він вважається заброньованим та йому надається відстрочка. Якщо військовозобов’язаний не підлягає бронюванню, про це керівнику повідомляють засобами порталу Дія із вказанням причини. Інформація про відстрочку відображається у військово-обліковому документі в електронній формі. 


Витяг про бронювання військовозобов’язаного

  

За заявою працівника в електронній формі, поданою засобами порталу Дія, може формуватися витяг про бронювання військовозобов’язаного (далі — витяг). Витяг є документом, що підтверджує надання відстрочки і надсилається засобами порталу Дія в електронний кабінет користувача. Підпис або печатка на документі не проставляється. Витяг повинен містити унікальний електронний ідентифікатор (QR-код). 


Висновок  


Через портал Дія можна забронювати військовозобов’язаних, які працюють або проходять службу: 


  1. в органах державної влади, інших держорганах, ОМС; 
  2. на підприємствах, в установах та організаціях, які є критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань та які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення. 


Засобами порталу Дія бронюють за списками від роботодавців, які включені до Єдиного переліку. Єдиний перелік веде Мінекономіки. Список перевіряється засобами Реєстру Оберіг. Якщо дані військовозобов’язаного містяться в Реєстрі і якщо дані підприємства включені до Єдиного переліку, який веде Мінекономіки, то з великою вірогідністю працівника буде заброньовано. У разі позитивного результату перевірки військовозобов’язаного автоматично переводять на спеціальний військовий облік на строк дії відстрочки. І з цього моменту він вважається заброньованим та йому надається відстрочка.  


Джерело: kadroland